Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевградчани се поклониха пред подвига на Васил Левски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:36 / 19.02.2018Коментари (0)923
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски. Във възпоменателната церемонията по повод 145 години от обесването на Апостола се включиха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, представители на църквата, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, ученици, възпитаници на детски заведения и граждани. Венец бе положен и от името на евродепутатите от групата на ЕНП. Възпитаници на ПСАГ "Васил Левски" припомниха знакови моменти от живота и делото на Дякона.

Борецът за "Чиста и свята" република Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

На 27 декември1872 г. Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. Присъдата на Левски - смърт чрез обесване, е издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната дата през 1873 година в околностите на София. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София - отец Тодор Митов като в изповедта си казва: "Каквото съм правил, в полза народу е".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: