Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград почита паметта на Васил Левски и 145 г. от обесването му с множество инициативи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:03 / 13.02.2018Коментари (0)875
©
Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски. С ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност ще бъде почетена паметта на Апостола. Събитието ще се състои на 19 февруари от 11:00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад "Васил Левски".

В памет на Левски, ученици от НХГ "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с Регионална библиотека "Димитър Талев" са подготвили мултимедийно представяне и рецитал за живота и делото на Апостола под надслов "Родолюбие, справедливост, човечност - заветите на Левски. Инициативата започва в 12:45 на 15 февруари в зала "Изкуство", която се намира на IV етаж на Регионална библиотека "Димитър Талев"- Благоевград.

На 16 февруари от 11:00 часа, във фоайето на РИМ Благоевград ще бъде открита изложба, озаглавена "Посветен на Отечеството". Експозицията е посветена на живота и делото на Васил Левски. Инициатива е на РИМ- Благоевград, съвместно с Български исторически архив на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Ученици от III ОУ "Димитър Талев" ще представят рецитал "Апостолът на Свободата" в Регионалната библиотека в Благоевград. Събитието ще бъде в Детски отдел на библиотеката на 19 февруари от 16:00 часа.

Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове българската революция. Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.

В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. Левски е осъден на смърт чрез обесване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: