Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Личните лекарите искат вдигане на потребителската такса до над 5 лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:39 / 27.01.2018Коментари (10)1125
© Blagoevgrad24.bg
Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5.10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, научи Дарик. Тя получава подкрепа, както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Джипитата, които я споделят, са на мнение, че реализирането ѝ би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Идеята е таксата за посещение при джипи да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева. Така, ако се приеме, че ще заплащаме 1 процент от тази сума, при посещение при лекар ще трябва да вадим от джоба си 5 лева и 10 стотинки.

Предложението подкрепя д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, обяви той пред Дарик:

"Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе. Тя, освен съфинансираща роля за семейните лекари, има и задачата да ограничи безсмисленото потребление. Защото един човек, който не плаща такава такса, може пътьом да мине да си поговори с джипито. В това време обаче има хора, които наистина страдат и са болни и чакат в чакалнята, и не можем да ги прегледаме, защото някой минавал оттук и искал да си поговори. Точно премахването на това безсмислено посещение при лекаря е задачата на тази такса. Защото, когато ти трябва да заплатиш такса в размер на 5.10 лв., ти няма да губиш времето на лекаря, а ще отидеш при него само, когато наистина имаш проблем. Така и лекарят ще може да отдели по-голямо внимание на хората, които наистина имат проблеми. Затова тази такса трябва да я има. Това не е само в България. В Холандия, например, тази такса е 10 процента от стойността на прегледа", посочи д-р Сотиров.

Според него европейските практики би трябвало да се следват.

Общопрактикуващият лекар е на мнение, че работата на съсловието ще се подобри значително, ако оборудваме лекарите с регистратори, с медицински сестри, а също и с ехограф, така че пациентите да не се изпращат на различни места за ултразвуково изследване.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Старата ни лична лекарка на никакви прегледи не ни пращаше мръсницата й гадна !Хубаво,че я сменихме !
+1
 
 
Яд ме е за хората, за които и сегашната такса е много. Аз лично винаги ходя на частен, поне като плащам той има интерес да ме лекува нормално. А не както е сега, а и занапред за съжаление - за таксата само отбиват номера и ти разказват м*амата на здравето. Айде у лево, сякаш не знаем колко пари лапат личните лекари от мъртви души или от такива, оито не се вясват при тях...
+1
 
 
То не бяха даскали, полицаи, джипита, сини зони, вода, ток, храни, горива, мръсен въздух и какво ли още не! Явно българинът има доста кожи за дране!
+5
 
 
Абсурдни твърдения на д-р Сотиров.Кой нормален човек ще си губи времето с единствена цел-"да си поговори с джипито ".Вместо да тръбят за увеличение на таксите ,което е гавра с болните,повечето възрастни и с ниски доходи, лекарите да издават касова бележка на всеки пациент.
0
 
 
Да, точно - те хората умират да си говорят безцелно с лекарите и да киснат по опашки пред кабинетите заедно с другите заразни болни...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: