Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Братче и сестриче намериха щастието във Франция, ужасени са от България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:18 / 17.11.2017Коментари (5)956
©
Пореден случай на забавяно осиновяване. Две деца - братче и сестриче - са чакали години наред, за да бъдат вписани в регистъра за осиновявания.

Ансени, малко градче във Франция, близо до Нант. Срещаме се с две деца, за които никога не бихме предположили, че са българчета, ако не знаехме предварително. Освен че не искат да говорят на майчиния си език, не искат да си спомнят и за България. Родени са във Варна и са изоставени след раждането им. През целия си живот сменят дом след дом, а последните години живеят в приемно семейство.

"В България живеехме с една баба, която ни крещеше, биеше ни много - много по гърба и лицето", разказва Миа.

"Дърпаше ни ушите и ни удряше по главата", допълва Симо.

Все още се ужасяват чуят ли българска реч. Мислят, че някой ще ги върне. От една година никой не им посяга, нито им дърпа ушите. И вече има двама души, които наричат "мама" и "татко".

"Миналия ноември ги видяхме за първи път. След това задействахме процедурата по осиновяване", разказва Улфрид Балдини.

"Вълнуващо беше, но и трудно. За тях всичко е ново, радват се на всичко въпреки тежката съдба, която са изживявали в България", обяснява Делфин Манжар.

Но да имат мама и татко децата са чакали цели 9 години. Защото през цялото време не са били в списъка за осиновяване. Вписани са едва през 2015 г. На практика забавянето ги лишава от възможността да бъдат осиновени у нас, защото българските семейства рядко осиновяват големи деца.

Случаят на Мия и Симо не е единствен. Ася, за която вече сме ви разказвали - едва на 16 години тя получава шанса на живота си - да живее в Сиатъл, в Съединените американски щати. Бяхме с Ася в последния ден в центъра за настаняване от семеен тип в Монтана. Ася можеше да има майка доста по-рано. Била е извън списъка за осиновяване шест години.

По закон, ако биологичните родители не потърсят детето си до 6 месеца след изоставянето му, то се вписват в регистъра. Защо Симо, Мия, Ася, а и много други, за които имаме доказателства, не са попаднали в списъка толкова години - питаме социалното министерство.

"Имаме забавяне на вписване в регистъра на пълно осиновяване в резултат на това, че има заявление за реинтеграция, но за съжаление реинтеграцията не е успешна", обяснява зам.-социалният министър Росица Димитрова.

И въпреки че е станало ясно, че децата няма да се върнат при близките им и с години се местят от дом в дом - те не били вписани. Контактите обаче са редки или се изразяват в телефонно обаждане.

Симо, Мия и Ася вече има нов дом и нов живот, каквито заслужава всяко дете. Но колко са останали без шанс? Въпросът остава. С него се зае и Върховната административна прокуратура, която ще проверява как децата се настаняват в домове и дали са вписвани в регистъра навреме.

Източник: Нова тв






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Тежка детска съдба, заради нехайството на хора създали деца и после изоставили на произвола- хора зарязали децата си трябва да ходят на съд
+1
 
 
Две циганчета се радвали много, че имат мама и тати във Франция. Трогателно, отивам за кърпички. Циганите ги раждат по 4, след това трябва всички да ревем, че нямало кой да ги гледа. Подготвят почвата за коледни акции по усвояване на дарения.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: