Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ангелкова: Вече подготвяме лято 2018
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:32 / 13.11.2017Коментари (0)970
©
България се разпознава все повече като дестинация с по-качествен туристически продукт. За повишения професионализъм в сектора свидетелства и фактът, че над 70 на сто от чуждестранните туристи се връщат в страната ни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР.

Тя съобщи, че й предстоят важни срещи в Москва с нейния колега Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, и други представители на руския туризъм. На тях ще договорим лято 2018 и ще се постараем да увеличим притока на туристи от федерацията, защото Русия е много важен генериращ пазар за входящ туризъм у нас, подчерта министърът.

Николина Ангелкова цитира данни на Световния съвет за туризъм и пътувания, според които делът на българския туризъм и свързаните с него индустрии формира над 12% от БВП на страната. За осемте месеца на настоящата година приходите от сектора са близо 5,2 млрд. лв., което е почти 11% ръст спрямо същия период на рекордната 2016 г. За първите девет месеца на 2017-а България е посетена от около 7,5 млн. чуждестранни туристи, което е почти 8% увеличение в сравнение със същия период на миналата година, поясни министърът.

На последната среща в Брюксел с участието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заявихме, че сме готови за председателството на България на Съвета на ЕС. То ще ни даде допълнителни шансове да представим страната и като туристическа дестинация за четири сезона. Министър Ангелкова съобщи, че предстоят 6 ключови събития, на които ще рекламираме българското председателство. За нас е важно да покажем България не само като дестинация за зимен и морски туризъм, а и като интересен маршрут за развитие на културно-историческия и балнео- и СПА туризма. Така на практика ще могат да се разширят крилата на сезона и да се реализират по-високи приходи от сектора.

Министър Ангелкова постави акцент и върху постоянните усилия на туристическата администрация да ограничи сивата икономика в отрасъла. Водим тази политика непрекъснато, не само от това лято. Още през втория мандат на правителството Борисов създадохме условия да се изгради Единната система за туристическа информация за връзка по защитени канали между министерството, МВР, НАП и хотелите. Тя ще дава информация в реално време за настанените туристи и това ще увеличи събираемостта на дължимите такси. В петък обявихме отново обществената поръчка за търга. Надявам се тя да не се обжалва отново, за да може системата да заработи през следващата година, прогнозира министър Ангелкова.

Тя обърна внимание и на темата за липсата на достатъчно квалифицирани кадри в туризма. Това е голямо предизвикателство за нас, по което работим активно още от създаването на министерството. Преди прага на зимата това правят и работодателите в големите ни ски курорти. При предното правителство на премиера Борисов приехме имененията в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция и в правилника към него. По-късно допълнително се облекчиха изискванията за наемане на сезонни работници в туризма от трети страни и това пролича през лятото, когато бизнесът назначи допълнително около 3000 сезонни работници от Украйна, Молдова, Беларус. Това е краткосрочното решение, с което се справихме. Планирали сме общо три направления - краткосрочно, средносрочно и дългосрочно. Те са насочени към пряката връзка между бизнеса и образованието и произтичат от мерките, начертани от създадения миналата година Междуведомствен съвет за кадрите в туризма. Обмисляме съвместни промени в учебните планове за по-успешна подготовка и реализация на ученици и студенти с профил туризъм. С министъра на образованието Красимир Вълчев работим в тази посока и предстои да стартираме пилотен проект за създаване на Център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, ориентиран към изпълнителските професии, които най-вече не достигат, съобщи още министър Ангелкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: