Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шокиращи подробности за нравите в училището с бития с кол учител! Няма да изключат бияча!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:29 / 21.09.2017Коментари (0)934
Биячът
"И това доживяхме! Един ученик от ромски произход да пребие с дървен кол учителя си по английски! Обзалагаме се, че на него и другите побойници нищо няма да им направят. Ако преподавателят обаче беше набил нападателя, щяха да го уволнят!" В това са убедени жители на Садово, където в гимназията по селскостопанство 12-класник удари с кол по главата учителя Антон Велков. Той бил откаран в болница с хематом и после изписан за домашно лечение. Пребитият преподавател не желае да говори. Хората в градчето са потресени.

"В тази гимназия са ги събрали от кол и въже. Учителите треперят над тях, за да не изтърват делегираните бюджети. И възпитаниците им - все от малцинствата, им се качват на главите, че даже ги и бият", възмутени са садовци. Грозната сцена се разиграва в коридора на учебното заведения по време на 4-ия час във вторник. 80% от учениците са от ромски произход. Те слушат чалга от телефоните си, вървят на тумби из школото и се смеят на висок глас. Събрани са от близките населени места. "Ние сме женени, не ни закачайте. Идваме на училище, за да вземем диплома", казват наперени младежи. И в хор оправдават побойника. "Наско е добро момче. Господинът го е предизвикал", твърдят те.

Във вторник 12-класникът Атанас Георгиев и приятелите му Емил Янев и Васко Георгиев от 11-и клас не са в час. Те бродят по коридора и отварят вратата на кабинета, в който по това време Антон Велков води занятия по английски. Преподавателят настоява да затворят и да не пречат. Те обаче се хилят и чупят стойки. Учителят успява да ги изгони. Тримата тутакси се насочват към кабинета по география и правят същото с преподавателката Магдалена Дипчикова. Тя се вижда в чудо и тръгва да търси помощ от зам.-директорката Елена Мирчева.

"Велков, Дипчикова и моята заместничка успяват да ги усмирят и да ги принудят да влязат в час. Те тръгват към класните си стаи. Тогава Атанас Георгиев се отделя, грабва дървен кол и нанася удар по главата на колегата", описа директорът Димитър Йорданов. Той не може да каже откъде гимназистът е намерил кол.

"Закарах колегата в здравната служба. Оттам повикаха линейка и го транспортираха с Бърза помощ в Пловдив", обясни Зарко Давчев, който от 31 г. преподава в училището по дисциплината селскостопански машини. "Лично мен този инцидент ме притеснява много. За първи път се случва подобно нещо в нашето училище. Децата, които обучаваме, идват от рискова среда. Но не съм очаквал такава агресия. Имало е младежки закачки, но да се стигне до бой, е силно обезпокоително", казва Давчев, който е и общински съветник в Садово. 

Побойниците тутакси са задържани за 24 часа в ареста. "Нямаме сведения 11-класниците Емил Янев и Васко Георгиев да са участвали в побоя", твърди директорът. Хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, и нанасяне на лека телесна повреда е обвинението, повдигнато на 12-класника Атанас Георгиев. Неговият арест е удължен на 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Разследването е установило, че именно той е извършител на бруталното нападение.

Законът предвижда до 2 г. лишаване от свобода Предстои да се прецени дали да бъде внесено искане в Асеновградския районен съд за най-тежката мярка спрямо Георгиев - постоянен арест. От районната прокуратура в Асеновград съобщиха, че са извършени разпити на свидетели, назначена е съдебномедицинска експертиза на пострадалия учител Антон Велков.

Отделно на побойника Георгиев ще се изготвя съдебнопсихиатрична експертиза. Към делото е приобщен и дървеният кол, с който гимназистът е ударил по главата преподавателя по английски език. Двамата му сподвижници Емил Янев и Васко Георгиев са пуснати и привлечени като свидетели. 

Директорът признава, че манталитетът на техните ученици е обясним. "Ако не са при нас, няма къде да отидат", казва Йорданов пред "24 часа". Все още не е говорил с родителите на побойниците. Оставил това на класните им ръководители. Предстои учителски съвет да разгледа случая.

"Ще изслушаме всички страни - засегнатия преподавател, учениците и техните родители. В зависимост от казаното ще вземем решение за налагане на наказание", обясни директорът. Изключване не се предвижда. Санкциите били "забележка", "предупреждение за преместване", "преместване в друго училище" или самостоятелна форма на обучение. Всъщност на такъв режим бил един от участниците - Васко Георгиев. 

Във вторник той се появил в гимназията да пита трябва ли да подаде заявление за удължаване на индивидуалното си обучение. Директорът се чул по телефона с бития учител. Антон Велков постъпил преди 2 години в селскостопанската гимназия. Пътувал всеки ден от Пловдив и обратно. "Състоянието му е добро, известно време ще е в болнични. Категорично няма да напусне работа", убеден е Димитър Йорданов. Има и ученици, които казват, че преподавателят по английски е добър човек. "Господинът много хубаво се държи с нас. Само ако не внимаваме, ни прави забележки. От него ще научим английски език", казва 8-класничката Атанаска Янкова. Тя е от близкото с. Поповица и е приета в специалността "Агроекология". Тримата побойници учат за шофьори и монтьори на селскостопанска техника.

И директорът, и учителите недоумяват кое е предизвикало агресията. "На побоя няма конкретен свидетел - да обясни какво им е казал колегата", обясни Йорданов. Той допълни, че в близките дни гимназията ще бъде посетена от представители на общинската комисия за борба с противообществените прояви, както и от специалисти от Центъра за обществена подкрепа. Те щели да работят с учениците. 

"За мен това е сигнал, който трябва да алармира обществото. Проблемът съществува. Има институции, които се намесват чак когато стане инцидент. Физическата саморазправа не е начин за решаване на проблеми. Аз специално никога не деля учениците на циганчета и българчета", твърди преподавателят Зарко Давчев.

Докато разговаряме с него, звънецът би за голямо междучасие. Шумни тълпи се понесоха от училището към близките заведение. Оглушителен смях, съпроводен с музика и кючеци се разнесе из школския двор. 210 гимназисти се обучават в дневна форма. Директорът твърди, че т.г. събрали 3 паралелки за 8-и клас и две за 9-и. "Направихме хубав прием. Учудващо е, че на втория учебен ден се случи този инцидент", допълва той. Днешната садовска селскостопанска гимназия е наследник на първото професионално земеделско училище в България, открито през 1883 г.

Още по темата: общо новини по темата: 9
13.10.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
22.09.2017 »
21.09.2017 »
20.09.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: