Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Неприлични предложения и опипвания на работното място
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:30 / 07.09.2017Коментари (0)518
©
Шефове отнасят глоби, защото във фирмите им е бил упражняван сексуален тормоз, а те не са го предотвратили. Има вече няколко случая, в които жени са се оплакали в Комисията за защита от дискриминация от неприлични предложения, посегателства и опипвания от страна на колеги на работното място, а в резултат освен самия извършител е бил санкциониран и чорбаджията, пише днес "Телеграф" репортаж по темата.  

В последните години жертвите на секстормоз все повече набират смелост да споделят за случилото се и да потърсят възмездие. В един от случаите жена, работеща в дружество от минната индустрия в подбалкански град, се оплакала от свой пряк ръководител, който я обсипвал с откровени сексуални предложения, опипвал я, пишел ѝ писма, звънял ѝ по телефона през деня и през нощта. Жената, която е майка на две деца, твърдяла, че работи под непрекъснат стрес, а работата ѝ е отговорна и нейна грешка би застрашила живота на колегите ѝ. 

Затова потърсила помощ от ръководителя на цеха, шефа на "Човешки ресурси" и дори от изпълнителния директор на фирмата. Те обаче не обърнали внимание на случая и дори я обвинили, че пречи на началника си "да си гледа работата" и му "дава поводи". Жената твърди, че едва удържала съпруга си, който бил запознат със случващото се, да не се саморазправи. След като подала жалба в Комисията за защита от дискриминация, са изслушани свидетели и от двете страни. В показанията им имало намеци за отколешна връзка между служителката и колегата, когото обвинява в посегателствата. 

Въпреки това е установено, че към него момент мъжът действително упражнявал сексуален тормоз над колежката си. Глобени са били както извършителят на деянието, така и управителят на дружеството, който е допуснал това да се случва в предприятието. Има и куриозен казус, в който санкция от 2000 лева отнесъл само шефът на фирмата, а служителят, обвинен в секстормоз, се отървал. Случката станала във филиал на варненска компания в столицата. Една от служителките започнала да получава обаждания по телефона със запитвания за сексуални услуги.

Оказало се, че номерът е публикуван в обява в сайт, предлагащ интимни забавления. След време жената установила, че компютърът, от който е публикуван номерът ѝ, е... на началника на офиса, в който работи. Тя подала сигнал срещу шегаджията в Комисията за защита от дискриминация. Той обаче се измъкнал от санкция, като казал, че много хора имат достъп до неговия компютър и няма доказателства, че точно той е качил номера в секссайта. За сметка на това одрусан с 2000 лева бил шефът на холдинга. Причината е, че той не е реагирал на сигналите, които пращала до него служителката. 

Ватманка в столицата пропищя от сексуален тормоз от страна на началник на отдел в трамвайно депо. Жената се оплаква, че началникът я преследвал, опипвал я, досаждал ѝ с желания да ходят заедно на екскурзии за негова сметка, като ѝ отправял неприлични предложения и я злепоставял пред останалите колеги. Мъжът обаче отрича обвиненията като твърди, че те се дължат неговото принципно и стриктно отношение като ръководител. От Столичния електротранспорт заявили, че независимо, че не са убеден в наличието на сексуален тормоз, мъжът е наказан с предупреждение за уволнение заради жалбите срещу него. 

Комисията за защита от дискриминация пък установила, че сексуален тормоз в случая е имало и наложила глоби както на извършителя, така и на шефа му - началника на депото. Сексуален тормоз е бил установен преди време дори и в полицейско управление в Русе, чийто началник имал нескрити мераци към своя подчинена. Тогава Комисията по дискриминация издала предписание към вътрешния министър да вземе мерки и направи нужното срещу такива действия. 

В много други случаи обаче оплакванията от сексуален тормоз остават без санкции. Тези случаи са трудно доказуеми, защото подобни интервенции обикновено се вършат без свидетели, а извършителите рядко са агресивни пред други хора, макар и това да не е изключено, посочват от комисията. Най-голямата глоба за секстормоз, налагана някога от Комисията за защита от дискриминация, отнесъл управител на банков клон. Той е одрусан с 4500 лева, задето тормозил своя служителка след връщането ѝ от майчинство. Атаките му започнали още докато жената била в отпуск - пращал ѝ есемеси, с които настоявал да му се обади, последвали обяснения в любов и предложения за съвместен живот. 

Тя самата твърди, че никога не е показвала лични симпатии към управителя. След като се върнала на работа, била посрещната от него с думите "най-добрият служител в клона". След като не откликнала на чувствата му обаче, започнали проблемите - била нарочена за съкращаване, поставена е на друго работно място, без да има достъп до оперативната система за работа. Според правилника на банката в такива случаи жената трябвало да се оплаче на управителя на клона, но именно той бил човекът, който я тормозил. Затова потърсила съдействие от Комисията по дискриминация, където доказала чрез телефона си, че действително получавала неприлични есемеси от шефа си. Наложени са му общо три глоби за общо 4500 лева.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: