Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лятото - сезонът на почивките, запознанствата и половите контакти, внимавайте!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:04 / 28.07.2017Коментари (0)775
© Blagoevgrad24.bg
Лятно време, тъй като е сезонът на почивките и тъй като се увеличават запознанствата и половите контакти, трябва да се ползват лични предпазни средства. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Трябва да се има предвид, че полово предаваните болести са основната причина за безплодие в българските семейства. Ако не се лекуват и диагностицират правилно, гонореята, хламидиалната инфекция и микоплазмената инфекция, могат да хронифицират", обясни проф. Кантарджиев. 

По думите му също така понякога протичат безсимптомно, което след месеци и години води до безплодие и при мъжа, и при жената.

"През летния период преобладават характерни за сезона инфекции. Първата група са инфекции, свързани със стомашно-чревни разстройства, с диарии. Обикновено тези инфекции съпътстват топлото време и се причиняват от бактерии. Това на първо място са ентероколитите, които се причинявани от салмонели. Можем да кажем, че за този сезон през последната седмица в България са регистрирани около 580 случая на гастроентероколит", допълни той. 

Проф. Кантарджиев поясни, че сравнено с броя през миналата година за същата седмица, за голяма част от тези ентероколити не са изяснени причините. По думите му най-често това са салмонелите - причинителите на дизентерия. Според него това е свързано с ядене на недобре термично обработено месо. 

"Тези инфекции се разпространяват чрез храната или чрез мръсните ръце. Затова се наричат още "инфекции на мръсните ръце", добави той.

"Втората група заболявания, които също се предават по подобен начин, но преминават с повишаване на температурата, с болки по гърлото и мускулите, това са причинените от ентеровируси инфекции, които също са болест на мръсните ръце. Най-важната профилактика е миенето на ръце преди хранене, след ползването на тоалетна и ползването на антибактериални кърпички с дезинфектант, не със спирт. Това е много важно особено за майките да го знаят, защото когато през лятото са с децата на почивка и на плажа консумират храна, винаги трябва предварително ръцете им да са чисти", препоръча проф. Кантарджиев.

Той обясни, че симптоматиката е различна и ако са инфекции, свързани с храносмилателния тракт, това е диария. "Тя се причинява през лятото главно от бактерии. Това е диарията, салмонелата, йерсиниоза. Ако само се повишава температурата за 24-48 часа и има общо неразположение и гърлобол, това най-вероятно е ентеровирусна инфекция, която може да има различни прояви. Да речем при деца и по-рядко възрастни може да се появи обрив по дланите и ходилата. Може да се прояви и интеркостална невралгия и много рядко засягане на централната нервна система. Слава Богу в този сезон нямаме опасните ентеровируси, които причиняват трайни увреждания на нервната система", коментира още проф. Тодор Кантарджиев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: