Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Медиите на Груевски в Македония заляха с помия Заев и България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:47 / 22.06.2017Коментари (5)813
©
Краят на посещението на новия македонски премиер Зоран Заев в София, което не само българските, но и чуждите медии приеха като потвърждение на връщането на Македония към евроатлантическия й път, предизвика истинска вълна от "спонтанно" възмущение в медиите, доминирани от изгубилата властта ВМРО-ДПМНЕ, съобщи "Фокус".

"Договорът с България е национално предателство, Македония загуби националните си интереси, Заев постави под съмнение чии са цар Самуил и Илинден. Колко пари платиха българите на Зоран Заев, за да измени на Македония", са само част от заглавията в скопските издания, зад които стои партията на Никола Груевски.

За разлика от отразяването на неотдавнашното посещение на външния министър Никола Димитров в Атина, където неприязънта от затоплянето на отношенията с Гърция беше внимателно дозирана с предпазливост, в случая с България, медиите на Груевски щедро леят злоба, която без да е предизвикана от нещо конкретно, очевидно е била крита с години.

От декларациите и пресконференциите на ВМРО-ДПМНЕ, разпространени и проведени още докато Зоран Заев беше в София, стана ясно че тази партия никога не е била пробългарска, както се твърдеше от години в самата Македония, или поне е станала антибългарска откакто ръководството й беше узурпирано от близките на Груевски.

В контекста на следващите публикации задължително трябва да се има предвид, че:

- ВМРО-ДПМНЕ, заедно с останалите ВМРО, които бяха създадени в Македония при отделянето й от Югославия, стъпи на очакванията за справедливост и реабилитация на преследваните и репресираните за симпатия към ВМРО през всичките години на сръбското и югославското управление. По тази причина първата провокация срещу младото тогава движение беше разпространяването на българските "летоци" (позиви), приканващи да се гласува за ВМРО. Службите в Титова Югославия не забравяха нито за миг, че за тях ВМРО винаги е означавало само и единствено - "Българска терористична организация".

- Настоящото ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, като политика, поведение, финансиране, ръководен състав и отношение към властта, няма нищо общо с ВМРО-ДПМНЕ, което беше възстановено или създадено през 1990 г., което се доказва и от отказа от Декларацията за добросъседство, подписана с България по време на правителството на ВМРО-ДПМНЕ с премиер Любчо Георгиевски. В това правителство Груевски беше финансов министър, тъй като малко по-рано беше работил в българската Балканска банка, а още по-рано беше стипендиант на българската "Мултигруп".

- През всичките години на управление на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски неговите правителства използваха благоразположението на България като старателно я заблуждаваха, че са готови да подпишат договор за добросъседство, да построят железница и нормални пътища за София, да разширят сътрудничеството и да изградят взаимно доверие чрез нормален европейски прочит дори на общата ни история, от която така старателно бягат. Все повече от очевидно е, че това поведение се дължи както на лични комплекси и корпоративни интереси, така и на чужди влияния и внушения, които напоследък станаха ясни чрез разсекретяването на документи на македонското Управление за разузнаване и сигурност за дейността на чужди разузнавания и за връзките им с ВМРО-ДПМНЕ и с нейните коалиционни партньори. Защото Македония може да се управлява много по-лесно, когато старателно е държана в изолация и когато й се внушава, че нейните съседи са й врагове.

Близкият до ВМРО-ДПМНЕ "Република" публикува коментара на електронното издание "Журнал", посветен на посещението на премиера Заев в София, под заглавие "Каква е цената, която македонският народ ще трябва да плати за парите, които Заев получи от България?". В коментара се казва: "Зоран Заев удари директно македонската история като покани Бойко Борисов заедно да отбележат Илинден в Македония. Това очевидно предателство на Македония, все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде, за да изплати получените пари. Предстои включването на българския народ в преамбюла на македонската конституция и получаването на търгове от български компании. И това, което Заев дължи на България, скъпо и прескъпо ще го изплаща целият македонски народ."

Изданието отбелязва, че в България не съществува дискусия чие е Илинденското въстание, за което сегашният български вицепремиер Красимир Каракачанов смята, че е "най-голямото българско въстание" и което според професор Божидар Димитров отговаряло на въпроса "какво население живее в Македония".

По същия начин, според "Журнал" и "Република" стои въпросът и за паметника на цар Самуил в Скопие, който СДСМ искал да разруши и заедно с това се поклонил пред паметника на същия цар в София.

В заключение изданията припомнят думите на Заев, че "ние сме братски хора, един народ".

В друга статия "Република" публикува становището на вече позабравената македонистка организация ОМО "Илинден - Пирин", в което се казва че "идеята за общо честване на Илинден по принцип е добра, но докато България продължава да отрича съществуването на македонската нация те ще водят само до задълбочаване на разединението."

Електронното издание "Expres" публикува снимка на привърженици на ВМРО в София, които очакват Заев пред Министерския съвет с трансперант "Добре дошъл у дома" и коментира разговорите на македонския премиер с Красимир Каракачанов.

Телевизия "Канал 5" цитира бившия председател на Събранието, Трайко Веляновски, според който "Заев с лекота е подписал договор, който засяга македонската идентичност."

Телевизията отделя внимание на становището на движение ГРОМ, което смята, че с "подписването на договор с България се отваря Кутията на Пандора".

Според анализатора Петър Арсовски, договорът е важен, но съдържанието му трябва да премине през дебат в парламента.

В предаването "Само истината" на същата телевизия депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Влатко Гьорчев заяви, че "СДСМ на Зоран Заев няма никаква стратегия за запазване идентичността на македонския народ."

Електронното издание "Таратур" извежда в заглавие тезата на професор Божидар Димитров, че "с подписването на Договорът за добросъседство едва краят на македонизма и децата в Македония ще учат българска история."

Вестник "Вечер" съобщава в заглавие "Общата прослава на Илинден означава да си отречем нацията". В статията се казва"Илинденското въстание е символ на вековната борба на македонския народ за независимост и свобода. Илинден е ядрото на македонската държава и е абсурдно да се мисли за каквато и да е негова прослава с друга държава. Ако го празнуваме с друга държава какво ще правим с Илинден от 1944 г.? И тогава ли сме се борили заедно с българския народ?"

Телевизия "Нова" съобщава, че премиерът Заев е обявил промяна на македонските учебници по история.

"Курир" пише, че "българските националисти са в екстаз - македонският език е писмена форма на българския вардарски диалект, а Македония трябва да се откаже от името си."

В друга статия "Курир" цитира историкът Горазд Росоклия, който твърди, че "ако Илинденското въстание е за създаването на независима македонска държава, защо трябва да го празнуваме с друга държава?" В текста авторът продължава да бита какви са били по народност Гоце, Даме, Яне и Сарафов.

"Телеграф" настоява Заев да каже истината за договорките си в София.

Телевизиите "Алфа" и "ТV 21" цитират историкът Тодор Чепреганов, известен с антибългарските си коментари, който заявява: "България, която призна Македония като държава, за съжаление все още не признава македонския народ като нация нито македонската култура. В България се смята, че македонският народ е български". Според Чепреганов интересно е как премиерът Бойко Борисов ще се обърне към македонските граждани като народ или като граждани. Тодор Чепреганов смята, че с подписването на договора за добросъседство България ще използва ситуацията, за да неглижира македонския народ, език и култура.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Колко са платили сърбите за да не изпуснат югозападните поктайнини на България ?
Сподели какво ново....
на 22.06.2017 г.
0
 
 
ОНИО ОРА ТАМО У МАКЕДОНИЯТА СА ОВДЕ ОВДЕ.
0
 
 
На тея всичко сме им откраднали. Независимо, че името българи съществува още много преди Троянската война, за Македония се е писало едва по повод на Филип Македонски.
+2
 
 
Гоце, Яне и Даме са преки потомци на Филип Македонски и Александър Велики. Майтап, бе Уили!
ок сам и слушам това http://m.dir.bg/new_song_open.php?sid=41909
на 22.06.2017 г.
+2
 
 
Защо изобщо се занимавате с МакЛАЙН не разбирам? Тези хора ни се водят, ни се карат.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: