Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нов протест в Гърмен
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:18 / 22.11.2016Коментари (0)1009
©
Гърменци излязоха на протест пред сградата на Общината срещу продължаващото бездействие на институциите по проблема с незаконното строителство в ромския квартал "Кремиковци". Митингът бе организиран от сдружение "Защита на община Гърмен", съобщиха от сдружението.

Протестиращите настояват да се проведе референдум. На митинга днес присъстваха предимно представители на инициативните комитети и сдружения, съобщи БНР.

След физическите сблъсъци през май 2015 година, в които пострадаха осем души, от държавната агенция "Национален строителен контрол" приведоха в изпълнение 13 заповеди за принудително събаряне на незаконни постройки. След това процесът спря, заради невъзможността на местната власт да предложи временен подслон на останалите без дом семейства.

Ромите бяха категорични, че не биха напуснали квартала и общността, дори да им предложат жилища. Те подадоха жалби в Европейския съд по правата на човека.

От сдружение "Бъдеще за община Гърмен", което се роди след масовия бой, са категорични, че в квартала продължава да се строи. Иван Кременлиев - председател на сдружението, е категоричен, че ромите строят тухлени къщи.

Хората са притеснени и от няколкото доказани случаи на хепатит "А" на деца от квартала, които учат в местното училище или посещават детската градина.

Четири пъти кметът на общината Минка Капитанова внася предложение до Общинския съвет за изготвяне на подробен устройствен план /ПУП/ в ромския квартал, който към момента е със статут на общинска земеделска земя, но местният парламент отхвърли предложението.

Според кмета това е единственият правилен път за решаване на проблема с 20-годишна история. Местните хора обаче са категорични, че това би задълбочило сегрегацията на ромската общност и криминализирането на етноса.

От сдружение "Бъдеще за община Гърмен" настояват за провеждане на местен референдум, който да реши бъдещето на земеделския масив от 64 декара, довел до конфликти и напрежение. Към протеста се включиха и жители на съседното село Марчево, заедно с кмета, тъй като квартал "Кремиковци" е със статут на земеделска земя, която е в землището на Марчево.


Още по темата: общо новини по темата: 50
23.05.2017 »
15.12.2016 »
15.12.2016 »
23.05.2016 »
12.05.2016 »
29.03.2016 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: