Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Черна гора потвърди, че руснаци са подготвяли преврат по изборите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:53 / 06.11.2016Коментари (0)459
© AP
Прокуратурата на Черна гора потвърди официално, че руски националисти са подготвяли убийството на премиера Мило Джуканович в деня на парламентарните избори на 16 октомври и предизвикване чрез насилие смяна на властта в страната.

Специалният прокурор Миливое Катнич, който води разследването, даде повече подробности в неделя, след като на 19 октомври плъзнаха непотвърдени слухове и спекулации в медиите около арестуването на 20 сръбски граждани. Връзка с властите или политици в Москва и Белград не се посочват.

"Организаторите на тази престъпна група са националисти от Русия, които са стигнали до извода, че правителството на Мило Джуканович не може да бъде сменено чрез избори и трябва да бъде свалено със сила", каза Катнич. Задачата за ликвидирането на министър-председателя трябвало да изпълни от снайперист в 23 часа във вечерта след изборите.

По думите му това трябвало да помогне на опозиционна сила да овладее парламента, но той не назова за коя партия става дума. "Държавните власти разкриха, че криминалната група е била сформирана на териториите на Черна гора, Сърбия и Русия с цел да извърши акт на тероризъм."

Засега от проруската опозиция не коментират обвиненията. Първите реакции от нейните среди след арестите бяха, че всичко това е измислица, с която спецслужбите помагат на Джуканович да удължи четвъртвековното си управление в страната.

Но след вота Джуканович се оттегли от властта, а преди това обвиняваше опозиционните партии, че са финансирани от Русия, за да дерайлира поканата към Черна гора да влезе в НАТО.

Разследването на Катнич е синхронизирано с властите в Сърбия, потвърди той. Сръбските органи на реда също задържаха няколко души по подозрения във връзки със заговора.

На 24 октомври сръбският премиер Александър Вучич каза, че няколко души са задържани в страната по подозрение за участие в заговора в Черна гора и за това има "неопровержими материали".

Това бе и първата му реакция на съобщенията в съседната република, че са арестувани сръбски граждани, включително бивш началник на елитни части от жандармерията в Сърбия. Вучич добави на пресконференция, че сред доказателствата са 125хил. евро в брой и униформи, които е трябвало да бъдат използвани от нападателите при атаката срещу черногорски институции.

По същото време в Белград гостуваше Николай Патрушев - секретар на руския Съвет за национална сигурност, бивш началник (1999-2008 г.) на контраразузнаването на Русия с кариера в спецслужбите от 1974 г.

Тогава сръбски медии съобщиха, че са депортирани руски граждани, свързани с подготвянето на нападения в Черна гора, а московският в."Комерсант" написа, че Патрушев трябва да тушира зреещия скандал между двете страни.

И Белград, и Москва отвърнаха, че няма такова нещо, визитата е подготвена преди месеци и целта е подписване на меморандум в областта на сигурността и доставянето до края на годината на 6 самолета МиГ-29 и зенитна система "Бук-М2".

Източник: в. "Дневник"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: