Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
На тържествена сесия кметът призова: Нека всеки ден отстояваме свободата си, защото свободният народ е жив
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:16 / 06.10.2016Коментари (0)753
Тържествена сесия по повод 104 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония се проведе в ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград. Заседанието започна с химна на Република България и с химна на Европейския съюз. Деца от ЦДГ 2 "Света Богородица" представиха музикален спектакъл "Земя завинаги", а ученикът от Езикова гимназия Виктор Стоилов рецитира стихотворението "България - земя като една човешка длан", с което изправи публиката на крака. 

Тържествената сесия бе открита от председателя на Общински съвет Радослав Тасков, който поздрави присъстващите гости и припомни славни моменти от Балканската Освободителна война. Тържествено слово по повод 104 години от Освобождението и празник на Благоевград произнесе и кметът д-р Атанас Камбитов. "В историята на нашия народ има много дати, без които не можем да си представим съвремието и бъдещето си. Сред всички тях е Свещената Освободителна Балканска война и датата 5 октомври, която за нас има особено значение и особена важност. На 5 октомври се сбъдва мечтата на хилядите борци за свобода, сбъдва се мечтата на изстрадали, борбени и несломими хора. На 5 октомври Пиринска Македония застава достойно на своето място в неделима, независима, свободна и обединена България. Днес е ден, в който с основание и гордост, можем да говорим продължително за силата, волята, смелостта и непримиримостта на българския народ. Ден велик, съдбовен, ден за размисъл. Ден, в който трябва да запазим минута мълчание, за да почетем всички онези, дали живота си за свободата. За тази свобода, за която майки са губили синовете си, деца са оставали сираци, хора - без дом, жени са превързвали кървящите рани на своите любими. За тази свобода, мечта, осветявала мрачния път през онези 500 години, споменът за която никога не трябва да позволяваме да избледнее. Днес сме свободни, от нас зависи и утре да бъдем такива. Зад нас са хилядите славни герои, пред нас са нашите деца. Длъжни сме да имаме историческата памет, да предадем историята на България, на Пиринския край, непокътната, непроменена, неизкривена. Историята, която не само трябва да бъде научена, но и разбрана. Трябва да бъдат чути нейните уроци, трябва да бъде следван примерът й. От нас зависи да покажем най-вярната посока на нашите деца, потомци на един смел народ. Нека всеки ден отстояваме свободата си, защото свободният народ е жив. Нека продължим да пишем история, с която децата и децата на нашите деца ще се гордеят", каза в словото си д-р Камбитов.

Гостите бяха поздравени и от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, както и от представители на Общински съвет - Благоевград. Специален гост на тържествената сесия бе и внукът на Ичко Бойчев, председател на БЧК, както и почетен гражданин на Благоевград Христо Григоров. В знак на благодарност, заради това, че Благоевград пази и предава историята, Христо Григоров подари картина с лика на Ичко Бойчев на Регионален исторически музей. На днешната тържествена сесия бе връчено отличието на инж. Костадин Ангов, удостоен със званието "Почетен гражданин". Той получи плакет и грамота "100 години свобода" от председателя на Общински съвет Радослав Тасков.

За втора поредна година бяха наградени и заслужили граждани със званието "Личност на годината". Наградите връчи лично кметът Атанас Камбитов, който е и председател на Инициативен комитет "100 години свобода" и председателят на ОбС Радослав Тасков. Наградени в категория "Бизнес и предприемачество" са инж. Тонка Трайкова и Иван Давидков, в категория "Здравеопазване" д-р Владимир Таковски, в категория "Култура" - Данислав Кехайов и Ансамбъл "Пирин", в категория "Медии" Емил Михайлов, Йордан Янев и Светослав Дяков бяха награден в категория "Спорт", Марияна Митова - "Образование", Емил Якимов "Хора в неравностойно положение", отец Петър Стефанов - категория "Морал", Еленка Бояджиева- "Етнически общности". Отличие "Пример за професионализъм и гражданска ангажираност" бяха връчени на подп. Иван Иванов, главен инспектор "Боян Кондуров", главен инспектор Димитър Кръстев. За отлични партньори на Община Благоевград бяха наградени "Общинска банка"АД и "Булгатабак холдинг" АД. За поредна година кметът Камбитов връчи и грамоти и дебитни карти на талантливи и изявени деца от града. В културната програма по време на сесията везеха участие и Биг Бенд - Благоевград, танцова формация при ЕГ "Акад. Людмил Стоянов", вокално трио при НХГ, Александрина Механджийска и Лъчезар Кацарски, Гергана Секулска и Ансамбъл "Пирин". След края на сесията, ансамбълът - емблема на Благоевград изнесе и едночасов концерт на площад "Георги Измирлиев", след което на сцената излязоха и рок ветераните "Арсенал". В рамките на втората част от празничната програма по повод 5 октомври се проведе и конференция "Първата световна война и България през 1916г.", в която участие взе и кметът д-р Атанас Камбитов.

Финалният щрих в празничната програма, подготвена от Община Благоевград по повод 5 октомври, бе пищна заря, която огря небето над града.


Още по темата: общо новини по темата: 14
09.02.2018 »
06.10.2016 »
05.10.2016 »
12.02.2016 »
11.02.2016 »
06.10.2015 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: