Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Аларма от бизнеса: Липсват кадри за 170 професии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:49 / 13.05.2016Коментари (17)993
© Bulfoto
Недостигът на кадри със средна квалификация за около 170 професии се задълбочава, поради което близо 65% от родния бизнес едва успява да си намери нужните служители, пише в. "Сега". За това алармираха вчера работодатели след среща с просветния министър Меглена Кунева, на която представиха предложенията си за развитие на професионалното образование у нас.

Данните са от становище на БСК за проблемите и перспективите пред професионалното обучение. Според него професиите, за които все по-трудно се намират хора, са оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицитът е най-осезателен в добивната, химическата, металургичната, дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, строителството, хотелиерството и др. Регионите пък, които страдат най-много от липса на кадри със средно професионално образование, са Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Благоевград.

От БСК смятат, че план-приемът на ученици в професионалните гимназии е неефективен, тъй като не е обвързан с потребностите от квалификации по места. Такава система, която да прогнозира нуждата от различни видове кадри, пък изобщо липсва. Затова оттам призовават приемът да се регулира, за да спре неоправданото увеличаване на паралелки в езиковите гимназии, както и закриването на професионални паралелки с развита материална база и с доказан капацитет за обучение по важни за индустрията професии. Друг проблем, според работодателската организация, е липсата на политики за ранно кариерно ориентиране с цел привличане към професионалното обучение на застрашените от отпадане ученици. "Няма адаптирана към потребностите на учениците информационна система с база данни за структуроопределящите предприятия в регионите", обобщават от БСК.

След срещата стана ясно, че МОН все още няма концепция какво точно да се промени в професионалното образование, за да стане то привлекателно за младежите и да отговори на потребностите на трудовия пазар. На въпрос на "Сега" какви конкретни промени ще има в сектора и кои идеи на бизнеса се подкрепят от ведомството й, Кунева отговори лаконично, че все още не се е събрала работната група, която да обсъди предложенията и да изготви големите промени в закона за професионалното образование. Засега от министерството са предложили малки поправки, синхронизиращи закона с новоприетия училищен закон.

Министърът обеща да изпълни дълго бавеното законово задължение за приемане на списък на защитените от държавата професии, без обаче да посочи кои ще са тези професии. Според шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев вече имало съгласие, че освен защитени професии, трябва да има и държавни стипендии за дефицитните специалности като заварчици, оператори на машини и др. Кунева обаче препоръча да не се избързва със съгласията, тъй като все още не са обсъдени всички предложения от различните страни.

ЗАСТАРЯВАНЕ

Задълбочава се тенденцията на "застаряване" и феминизиране на преподавателския състав в професионалното образование - за 15 г. броят на младите учители до 34 г. е намалял от 23% на около 8%, а в следващите 7-10 г. ще се пенсионират над 50% от учителите в професионалните гимназии, констатират от БСК. Оттам посочват, че базовата теоретична и практическа подготовка на преподавателите е остаряла и неактуализирана, липсват познания за нови техники и технологии. Няма и регламент за задължителна периодична квалификация на учителите, особено на тези по специални предмети.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ПАЛЯЧОВЦИ,тези така наречени РАБОТОДАТЕЛИ си нямат май на идея,че докато не започнат да дават стипендии и да се отварят за нови кадри като дават достъп до материалната си база за обучение на учещи и вече завършили ученици,НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА при тях,само искат и мърморят.!!!!
0
 
 
След първата световна война в началото на индустриалната епоха да не мислите, че всеки е бил докторант в Германия? До ден днешен индустриалните им фирми хващат хора с всякакво образование, правят ги добри работници, плащат им подобаващо(тези хора не ги е срам да си признаят колко получават на месец) и бизнеса върви. При тях тъпи хора няма, има такива които не са толкова добри по математика, но пък в металургията нямат стигане ... примерно :) Не са били роби, не им пречат бежанци, турци и какви ли още не, стига работата да върви. П.П: В ИТ сферата наистина няма кадри. Хора току-що завършили университет с нулеви знания в сферата искат стартова заплата поне 1500лв (без опит). Хората, които заслужават това възнаграждение са единици и се подават от фирма на фирма :) Поне в Пловдив. Излиза много по-евтино да си обучиш някой младеж с интерес в програмирането, отколкото да търсиш звезду в уни-то :)
+3
 
 
Нещата ще си дойдат на мястото, когато големите работодатели станат И големи заплатодатели. А дотогава - ще си правят ежемесечни семинари на тема "Защо няма работна ръка?".
+2
 
 
Еми да ги вземат, да ги научат как да им вършат качествено работата сами, вместо да ги учат на глупости в университетите и да си се кефят на качествената работна ръка
+3
 
 
Бизнесът да свиква. ..кадри няма, няма и да има. При тези смешни заплати? !
+6
 
 
като няма да си вкарат немци нали те са по-производителни и те ще си заработят заплатите от 2000 евро месечно :) хахаха бизнес в България егати вица :)
+1
 
 
предпочитам ракия със салата от 22 работни дни за 500 лева заплата....
Какво става? Явно има сериозен проблем.
на 13.05.2016 г.
+7
 
 
Аз пък казван че липсват нормални работодатели а не кадри със средно професионално образование.
+6
 
 
Ами то всичко вече е опорочено!Какво очаквате?Лошо възпитание;лошо образование;експлоатация и съсипване на работническата класа;ниски заплата(не може мъж да получава 500 лева на месец);нисък стандарт на живот... Младежите предпочитат да се заравят в ягодите и да са домашни прислужници в Англия,отколко да си късат нервите в родината!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: