Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Родопските картофи гният по складовете, пазарът е залят от чужди
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:43 / 05.02.2016Коментари (6)1634
©
Тонове родопски картофи гният по складовете, оплакват се родни картофопроизводители от Смолянско пред "Новинар".

Само един от земеделците от смолянското село Момчиловци държи на склад около 100 тона картофи.

По думите на Димитър Недев местната кооперация произвежда около 600-700 тона картофи, като 70 на сто залежават и се развалят в складовете, защото не могат да бъдат пласирани на пазара. Причина за това е вносът, който подбива сериозно пазара на БГ картофи.

Вносът е основно от Полша, Германия, Франция, Египет, Гърция и Турция, обясниха земеделците. Те допълниха, че родните балкански картофи не са с хубав търговски вид, въпреки че имат добри хранителни качества.

"Никой не иска нашите криви картофи, те не са гладки като тези на Запад", оплакаха се производителите. Те не могат да пласират стоката си дори и в Северна България, където пазарът е залят от внос от Румъния.

Освен вноса другите причини са ниските изкупни цени, които прекупвачите предлагат. "Те ни изнудват. Изкупуват продукцията ни за 0,35 лв., а я продават на пазарите за по 0,60 лв.

Според производителите прекупвачите трябва изцяло да бъдат премахнати от веригата и да се направи специална борса, където те да пласират директно стоката си.

Картофопроизводители се оплакаха и от ниските субсидии, които получават. Взимат само по 16 лв. за декар земя, която обработват. Така за 40-50 декара земеделците прибират само 500-600 лв. субсидия. "Не може да се конкурираме без субсидии", допълниха те.

Според земеделеца Костадин Величков, ако производителят не продаде килограм картоф за 70-80 ст., той е на загуба.

Междувременно данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че с най-голям годишен скок на януарските цени на едро са именно картофите, следвани от лимоните и доматите.

През януари 2015 г. сме купували картофи за 0,50 лв., докато сега цената стига 0,62 лв., което е ръст от 24 на сто.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.02.2016 г.
0
 
 
за съжаление на пазара само лъжат. всичко вносно го представят за българско.а относно големите магазини ако видя,че има родопски картофи ще си купя такива. но и те лъжат. едно пишат пък друго излиза.всички са мошеници...
Aнонимен
на 05.02.2016 г.
0
 
 
да стачкуват. виж какво правят гърците.
0
 
 
Решение за нас, потребителите, което практикувам. Хубава екскурзия в посока Велинград/Банско и когато наоколо не се вижда вече жена без шалвари и забрадка, стоп - и багажникът се пълни с няколко чувала. Решение за производителите - БУНТ, истински, не с плакати и бутафории.
0
 
 
Ми да дойдат с бусовете на паркинЗите на Лидъл, Мидъл и да си продават по 60-80 стинки кой им пречи? Ама буса да е с рег номер СМ да фаща дикиш разбираш ли.
+4
 
 
За съжаление е така, овчите мозъци се научиха да си купуват фуражни картофи от Кауфланд и Лидл. Нищо че имат вкус на картон, но пък изглеждат супер :/ В същото време нашенските са много по-вкусни и полезни, но кой го боли фара за тях, те са криви и не са пръскани с тонове химикали че да изглеждат като прясни посред зима... Или че цял регион в България ще гладува защото не могат хората да си пласират стоката... Ама айде юруш към хипермаркетите, рупайте картофите с които в германия хранят прасетата...
0
 
 
аз обичам родопските картофи.проблем-дялкас жестоки цени-и на пътя смолян асеновград препродават внос,купен от първенец!ами погледнете и на женския пазар в софия-камиони с картофи на половин цена от тази в Пловдив
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: