Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравният министър отново ще се защитава за ваксините в парламента
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:35 / 05.02.2016Коментари (0)514
©
По искане на групите на БСП и ДПС в парламента днес ще се проведе разискване на проблемите с ваксините в задължителния имунизационен календар с участието на министъра на здравеопазването Петър Москов. Опозицията внесе искането си за допълнителна дискусия по темата по време на парламентарния контрол миналата седмица и обяви, че след провеждането й ще е готова с предложението си за вот на недоверие срещу правителството.

Миналата седмица Москов отговори на въпрос от депутати от БСП и ДПС Жельо Бойчев, Емил Райнов, Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов за това изпълнени ли са задълженията на министъра по осигуряването на ваксините по Имунизационния календар, който ще е основата и за днешната дискусия. Въпросът беше атака срещу споразумението на министъра с Турция за дарение на необходимите дози за новородените от ваксината "Пентаксим" през 2015 г., което се проверява и от прокуратурата.

Твърди се, че ваксините са били внесени и използвани без необходимите разрешителни, а от левицата обявиха, че Москов "гази закони" за да запази министерския си пост, поставяйки българските деца в опасност.

Здравният министър на свой ред отговори, че зад атаката стои политически интерес и е за сметка на спокойствието на родителите и изобщо на човешкото. "Опитах се многократно с аргументи, с факти, с цифри, с данни, със статистика, някак си да ви накарам да спрете политическите изтъпления на тема страхове у хората. Очевидно вие не желаете да го направите. Очевидно за вас политическите ви цели стоят над всичко останало, над човешкото. Аз повече с политическите ви атаки няма да се занимавам", заяви тогава той. Темата обаче ще бъде продължена и днес в пленарната зала на Народното събрание.

Председателят на БСП Михаил Миков обяви миналата седмица, че ще изчакат допълнителното разискване на темата за ваксините, преди да изготвят финалния вариант на предложението си за вот на недоверие срещу кабинета. Във вторник лидерът на левицата уточни и че вотът на недоверие няма да е за министъра, а за политиката в здравеопазването, защото по думите му се подменя безплатното здравеопазване с все по-голямо натоварване на бюджета на българина.

След внасянето на искането на недоверие парламентът трябва да го разгледа не по-рано от три и не по-късно от седем дни. Така гласуването може да се очаква в някоя от следващите две седмици, ако работни групи на БСП и ДСП за уточняване на мотивите за вота са експедитивни. Предложението се подготвя от средата на януари, но се протака заради допълнителното изслушване на здравния министър.

Източник: в. "Дневник"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: