Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът даде старт на учебната година в две училища
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:36 / 15.09.2015Коментари (1)1277
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов официално откри новата учебна година в две училища в областния център - VIII СОУ "Арсени Костенцев" и ЕГ "Акад. Людмил Стоянов". В 09:00 часа тази сутрин, градоначалникът пристигна в VIII СОУ, заедно с Калин Анастасов, директор на дирекция към МОН. Д-р Камбитов поздрави училищното ръководство, преподавателите, учениците и родителите.

"15-ти септември е ден, който е оставил трайни следи във всеки един от нас, незабравими спомени. Несъмнено най-много емоции, трепет и нетърпение има в първокласниците. Не знам дали усещате как туптят тези 102 сърчица. Скъпи първокласници, за Вас започва едно ново преживяне. Днес ще прекрачите училищния праг, хванати ръка за ръка с Вашето другарче по чин, водени от човека, който не просто ще Ви покаже пътя до класната стая, а човекът, който ще Ви показва пътя към знанието и мъдростта. Пред нас виждам бъдещи учители, инженери и лекари. Всички те приличат на вас и вие на тях - и те някога са били в първи клас", каза по време на церемонията д-р Атанас Камбитов.

На по-големите ученици той пожела успешна година и крепко здраве.

"Скъпи учители, Вие сте стожерите на знанието, Вие които водите бъдещето на Благоевград и България, най-вече бъдете здрави! Уважаеми родители подкрепяйте децата си и им помагайте да сбъднат мечтите си, защото, когато това се случи, всички ние ще се гордеем с тях", продължи речта си кметът на Благоевград д-р Камбитов.

В тържествено слово директорът на VIII СОУ "Аресени Костенцев" Сергей Биров благодари на градоначалника за непрекъснатите усилия за подобряване на училищната база. "Искам специално да благодаря за подкрепата, която получаваме от кмета д-р Камбитов. Инвестициите в училището са инвестиции в бъдещето", каза Сергей Биров.


Тази година учебното заведение посреща своите ученици с нова зала за кетъринг-хранене и кафе-павилион. Столовата, в която ще се хранят учениците, е с капацитет над 130 места. Храната за учениците ще се приготвяна в кухня-майка и ще се доставя при специални. Новата разливна кухня е съобразена с нуждите на целодневното обучение в училището. Интериорът е модерен и съобразен с всички санитарни изисквания.Освен това, до дни ще бъде открит и новият плувен басейн, който се намира в двора на учебното заведение. Той е част от новоизграждащия се многофункционален спортен комплекс в квартал "Еленово". Спорният комплекс се простира върху площ от 23 декара.

По време на церемонията по откриване на учебната година беше отслужени и водосвет за здраве от благоевградския свещеник отец Стоян Бербатов. По традиция, той поръси със светена вода всички първокласници. Възпитаниците на VIII СОУ бяха подготвили богата празнична програма. По стара традиция бяха поднесени и цветя пред паметната плоча на патрона на училището Арсени Костенцев. Първокласните, които се включиха в церемонията, бяха поведени от кмета Камбитов. След приключване на официалното откриване на годината, градоначалникът инспектира помещенията в училищната сграда.

Д-р Камбитов беше официален гост и на тържеството в Езикова гимназия "Акад. Л. Стоянов". Той отправи приветствие към директора Тина Попова, учителския колектив и учениците. "15- ти септември е оставил незабравими спомени във всеки един от нас и може би това е единствената дата, наравно с 24- ти май, която свързваме винаги с образованието, със знанието. Истината е, че Езиковата гимназия дава много солидно образование и база. Не може да построите къща, без да има основи" се обърна кметът Камбитов към учениците. Той даде за пример историята с учителя и аквариума, който той пълнил първо с големи камъни, след това с по- малки, с пясък и на края с вода. "Когато ги попитал: Защо първо тръгнах да слагам големите камъни, никой не могъл да отговори. Така е и в живота. Ако напълните с пясък аквариума, няма как да сложите големите камъни. А вие от този момент започвате да полагате големите камъни на знанието с помощта на вашите учители. Вие сте бъдещето! Бъдете добри, бъдете позитивни и аз съм сигурен, че България я очаква едно добро бъдеще във ваше лице", пожела на учениците д-р Камбитов. Приветствия отправиха още директорът Тина Попова и депутатът Даниела Савеклиева.

157 нови ученици прекрачиха за първи път прага на Езиковата гимназия днес. Те са разпределени в шест осми класа с различни езикови профили на обучение. И характерно за езикова гимназия имаше отправен поздрав към учениците на английски, немски, френски и испански език. Музикалната програма показа и таланта на учениците от ЕГ, а бъдещите им успехи предвеща по стара българска традиция плиснатата от менче вода на прага на новата учебна година.


Още по темата: общо новини по темата: 229
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.09.2015 г.
0
 
 
много малко,къде е блеел та не е обходил всички,избори идват.....
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: