Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над половин милиард души страдат от затлъстяване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:51 / 30.05.2015Коментари (2)367
©
Здравна лекция на тема "Как да се преборим със затлъстяването" беше организирана по инициатива на структурата на Жени ГЕРБ във варненския район "Младост". Специален гост на събитието, което се проведе в клуба на ПП ГЕРБ в района, беше д-р Соня Галчева - педиатър в УМБАЛ "Св. Марина", специалист по детска ендокринология и болести на обмяната, успешно защитила дисертация, посветена на затлъстяването при децата. 

Д-р Галчева се включи в дискусията по покана на Нели Вълева от дамската структура на ГЕРБ-Младост. Срещата се проведе по настояване на граждани и в отговор на проблемите, които бяха поставени по време на кампанията, с която Жени ГЕРБ -Варна отбелязаха Световния ден за борба с хипертонията. 

"Над половин милиард души страдат от затлъстяване. Проблемът придоби измеренията на "нова епидемия на 21 век". Всяко пето дете в Европа е с наднормено тегло, а с всяка изминала година броят на тези деца нараства с 400 000. Статистиката във Варна от 2007 г., когато е правено проучване за храненето на децата, сочи, че 10% от подрастващите са със затлъстяване", коментира д-р Галчева. 

Тя изтъкна, че затлъстяването често става причина за диабет, хипертония и други сериозни заболявания, които се проявяват във все по-ранна възраст. 

"За съжаление, вече има случай на мозъчен инсулт и при 13-годишно дете", посочи специалистът и увери, че с подходящо хранене и физическа активност рискът от затлъстяване може да се избегне дори при фамилно обременени деца. 

Д-р Галчева посъветва хората с наднормено тегло да си водят хранителен дневник. 

"Дори да го правите само в рамките на два дни, Вие ще можете ясно да откроите основните проблеми в своето хранене. Няма забранени храни, но има правила, които трябва да се спазват. Понякога това изисква да направим промени в начина си на живот", допълни д-р Галчева и отговори на всички въпроси, които бяха поставени относно здравословното хранене при децата и възрастните, диетите, както и заболяванията, които се дължат на наднормено тегло, и борбата с тях.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.05.2015 г.
0
 
 
Ами хранят се хората кво да правят ,гладно стои ли се.
+1
 
 
Какво значи подходящо хранене? Нека все още уважаемите специалисти експерти да се произнесат. И дали фаст фудът е съвместим с подходящото хранене? За сведение на четящите редовно форума, теорията за калорийност на храната не може да е крайъгълен камък за база на подходящото хранене.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: