Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Опрощават дълговете след 10-ата година?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:37 / 24.04.2015Коментари (6)362
© Blagoevgrad24.bg
Практиката хората да бъдат длъжници цял живот ще бъде прекратена. Да се въведе абсолютен 10-годишен давностен срок, след изтичането на който всички необезпечени задължения на гражданите да се погасяват, предвиждат промени в Закона за задълженията и договорите, внесени в парламента от депутати от ГЕРБ. Изключение се предвижда само в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Новият ред за погасяване на дълговете по давност няма да се прилага за едноличните търговци, пише "Стандарт". Депутатите предлагат промените в закона да влязат в сила шест месеца след обнародването им в Държавен вестник.

В последните години има редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над 10 години, а в някои случаи и над 15 години, гласят мотивите към проекта. През цялото това време на длъжника се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно превишават самата главница на задължението, посочват депутатите. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и няма възможност да изплати дълговете си. Съгласно действащото законодателство при смърт на длъжника събирането на борчовете се насочва срещу неговите наследници. В българските закони има добра процедура за обявяване на фалит на търговци, но не и на граждани. Липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси задълженията си, да започне процедура по фалит, гласят мотивите.

В Данъчноосигурителния процесуален кодекс е въведен 10-годишен давностен срок за погасяване на всички задължения на фирми и граждани към бюджета. Сега депутатите предлагат да се прилага един и същи режим за погасяване по давност на всички задължения на гражданите. Това ще им даде шанс да започнат на чисто и да градят своята семейна икономика, гласят мотивите на депутатите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.04.2015 г.
0
 
 
Абе кой щял да плаща или не и дали ще отпускат на всеки кредит-няма да има кой знае каква разлика.От няколко месеца съдя банка,защото името ми се появи към един кредит,(а аз нямам общо) но те ме осъдиха по бързата процедура без да ми пратят нито един път каквото и да било писмо и ми наложиха запор на 50% от заплатат директно във фирмата.Така че не са виновни само тези,които не плащат!
+1
 
 
точно така тогава да видим как ще отпускат кредити на всеки и после ще реват че не си плащали, а на тия които не си платят да ги разпространят из целия ЕС и да не може да вземат друг кредит докато не платят стария
+1
 
 
Ако вкарат това никой луд няма да си плаща. Просто ще гледа на негово име да няма нищо и готово.
Aнонимен
на 24.04.2015 г.
+2
 
 
Защо да се въвежда?Ние лудите да си плащаме,пък големите хитреци да им се опрощават и после да мрънкат,че улиците с дупки и т.н.
0
 
 
Дано се доведе до действащ закон, но не ми се вярва много. За втори път се коментира тази промяна, дано нещо се случи този път.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: