Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград на път да възстанови франкофонския фестивал "Франкофоли"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:10 / 23.04.2015Коментари (0)322
©
Делегация от френския град Ла Рошел бе на посещение в Благоевград. Поводът за визитата бе идеята на Община Благоевград за възстановяването на фестивала "Франкофоли" (Les Francofolies).

Жерард Понт, художествен ръководител на фестивал "Francofolies" в Ла Рошел, Фредерик Шарпейл и Станка Желева, изтъкнат културен деец и франкофон, се срещнаха с кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. И двете страни изразиха огромното си желание Фестивала отново да се възроди.

Жерард Понт сподели, че подобни покани за организиране на форума е получил и от страни като Полша и Мароко. Веднага обаче приема поканата от Благоевград, защото много от артистите, участвали в предишните издания на френския фестивал, имат прекрасни спомени от Благоевград.

Френската делегация остана очарована от Благоевград, зелените площи и площадното пространство, и споделиха, че с радост ще се включат в организирането на фестивала.
Освен с кмета д-р Камбитов, френските гости се срещнаха и с Мария Северова, директор на Алианс Франсез Благоевград, и с ученици от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов", където усилено се изучава френски език. Учениците единодушно заявиха, че искат да бъде проведен фестивал "Франкофоли" в Благоевград, за да се докоснат до любимите си музикални звезди като Лара Фабиан и Indila.
Директор Понт ги увери, че те ще вземат активно участие, като ще посрещат и превеждат на гостите от Франция. Това несъмнено ще помогне за обогатяване познанията на учениците за френската култура и овладяването на френския език.

Предстои двете страни да уточнят подробностите около организацията и да бъде подписано споразумение за провеждане на фестивала "Франкофоли" още този месец септември, 2015г.

Престижният фестивал "Франкофоли" се провежда ежегодно в град Ла Рошел. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристигат 200 000 туристи, които оставят в икономиката на града над 7 млн евро.

В продължение на 5 дни, хиляди почитатели на френскоезичната песен, преживяват в началото на 90-те години на миналия ХХ век три успешни издания на фестивала в Благоевград, непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г.

Фестивалът "Francofolies de Bulgarie a Blagoevgrad" става факт през 1991г., 1992г. и 1993г. Той е приет с голям ентусиазъм и интерес от жителите на Благоевград заради разнообразната си програма, в която са представени няколко стила и епохи.

Във форума, намерил място още в Монреал, Канада, също и в Швейцария, традиционно взимат участие както млади таланти, така и световно известни музиканти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: