Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светият Синод зове за въвеждане на религиозно обучение в училищата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:16 / 23.04.2015Коментари (32)408
© Blagoevgrad24.bg
Светият Синод призовава за въвеждане на религиозно обучение в училищата, като изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов. Ръководството на Българската православна църква настоява въвеждането на предмет "Религия" да стане с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

"Господин Министър-председател, през последните вече повече от 20 години от началото на политическите промени в Родината ни, ние, архиереите от Светия Синод на БПЦ, водени от убеждението, че изучаването на учебния предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата. Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище. Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно. И когато настояваме и сме настоявали досега всяко дете задължително да придобие нравствено възпитание, ние ясно сме правили уговорката, че това възпитание трябва да става в съгласие с убежденията на родителите, в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат, и чийто светоглед изповядват, а за невярващите - образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми.", се посочва в писмото на Светия Синод.

"Свободата на съвестта, мисълта и религията е основно човешко право, върху което се изгражда съвременното гражданско общество и правовата държава.", посочват още от Светия Синод.

Припомня се и че през годините многократно е имало инициативи и подписки за въвеждането на религиозно обучение в училищата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
учете хората на науки, не на приказки и без това има огромна липса от спецялисти
0
 
 
Религията трябва да се забрани, а християнството да се третира като секта. Но пък от друга страна почивните дни може да си останат :D
0
 
 
Достатъчно животи са погубени в името на...някой с едно име. Стига толкова, а ?
0
 
 
Абсолютно за. Само един комунист и марксист или пък мюсюлманин ще се противи на идеята.
0
 
 
Твърдо ЗА!!! То и сега има часове по религия /православно християнство/ като свободно избираем предмет и определено на децата се харесва.Това,че родителя не иска или е против, то не значи, че и детето трябва да бъде лишено от съответното знание за смирение и нравствено възпитание.Ако поне малко се учиха децата на смирение нямаше да има и толкова агресия в тях, и толкова престъпления, извършени от тинейджъри и млади хора, дрога и какво ли още не, но не и ценностна система!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: