Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Компенсираме очаквания спад от руски и украински туристи с такива от други страни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:52 / 29.03.2015Коментари (5)452
©
По повод обществения интерес към предстоящия летен сезон, Министерството на туризма заявява, че са предприети всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари.

Още в началото на месец февруари т.г. бе договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година, на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Собствениците на недвижими имоти, които не са посещавали нашата страна, имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок на валидност до 1 година, а тези, които са ползвали български визи - със срок на валидност до 3 години. Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави, получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ползват и лица с увреждания.

Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските ни служби на територията на Руската федерация. Декларирана е готовност от МВнР, че визите ще бъдат издавани за срок от до 3 дни, във връзка с очаквания интерес към т.нар. "last minute" почивки.

Проучва се и възможността за допълнителни облекчения за издаване на визи за трети страни, като този въпрос бе поставен от министър Николина Ангелкова и пред комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството на ЕК Димитрис Аврамопулос, в рамките на среща, която се проведе по нейна инициатива в Брюксел.

Друга тема, която се обсъжда активно с Европейската комисия е създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври - ноември). Този въпрос бе обсъден между министър Николина Ангелкова и Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор "Политики за държавна помощ" в ГД "Конкуренция". Предложението на Министерството на туризма бе посрещнато позитивно, като предстои да бъдат предоставени всички детайли на Европейската комисия.

Министерството на туризма използва всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия. Доказателство за това е и приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Страната ни се представи активно и на двете най-големи туристически изложения за руския пазар - Интурмаркет, където участвахме с щанд от над 200 кв. м. и МИТТ, където се представихме с щанд от над 450 кв. м.

България участва активно и на всички други големи международни туристически изложения. Стартира и рекламната кампания на страната ни по четирите паневропейски телевизии (Eurosport, Discovery Channel, Euronews, National Geographic Channel), която е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП "Регионално развитие". Очакванията са всичко това да доведе до увеличение от редица други пазари, които да компенсират спад от Русия. Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение. По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша с 6-7%, на туристите от Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция - около 15%, Гърция - около 15%, Сърбия - около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст),Скандинавски страни (ръст от около 3%).

Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Мерки за връщане на традиционните скандинавски туристи? Мерки за връщане на традиционните британски туристи? Мерки за връщане на традиционните БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИ?
+1
 
 
И какво се оказва - че имаме примерно 90% отлив на руски туристи, но ОЧАКВАМЕ около 130% ръст на туристите от други държави. Да, и един мармот завива шоколад...
+1
 
 
Предприети са всички мерки да се откажем от питомното и да гоним дивото.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: