Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Камбитов: Да забравим дребните ежби и да се постараем да се обединим
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:22 / 04.03.2015Коментари (0)755
Хиляди жители и гости на Благоевград отбелязаха заедно вчера 137 години от Освобождението на България. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов честити празника на всички присъстващи на площад "Македония" и припомни думите на видния български родолюбец подполковник Петър Дървингов : "Ако всеки от нас мисли всеки ден поне по една минута за България, ще може здраво да държим в сърцата си идеята за общото обединение." Кметът Камбитов призова да бъдат забравени "дребните ежби, партийните пристрастия и интереси, и да се постараем да се обединим, защото без обединение няма стабилност".

"Трети март е най-светлата дата в новата българска история. Това е преломният момент, повратната точка, денят, който определя развитието ни и до днес, защото, ако го нямаше трети март, нямаше да бъдем това, което сме днес - суверена, независима държава, членка на Европейския съюз. В ден като днешния, трябва да помислим за своите отговорности, да помислим за България, защото го дължим на тези хиляди знайни и незнайни българи, руски войни, които жертваха живота си за свободата на Родината ни", каза още кметът д-р Атанас Камбитов.

Тържественото отбелязване на Освобождението на България от турско робство в Благоевград започна с поднасяне на венци и цветя на паметния знак пред стадион "Христо Ботев", където преди 137 години е бил посрещнат освободителният отряд на майор Орлински. Цветя в знак на признателност към делото на героите положиха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител на града Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, народни представители, политици, родолюбци.

Мероприятията, посветени на Освобождението започнаха с националния химн. Ученици от "Театрално студио" към Обединен детски комплекс изнесоха тематичен рецитал, посветен на борбите за национално освобождение и обединение. Над Благоевград прозвуча една от красивите български песни, която силно докосна присъстващите "Росинка болна легнала" в изпълнение на възпитаничката на Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" Катя Новакова.

Шествие, предвождано от детско-юношеския духов оркестър към Обединен детски комплекс тръгна от паметния знак по улица "Трети март" и стигна до площад "Македония", където с военни почести Военно формирование 26 400 издигна националния флаг на Република България. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим заедно със свещеници от благоевградския храм "Въведение Богородично" отслужи панахида за загиналите в освободителните борби. Цветя в памет на героите, дали живота си за свободна България бяха положени и на паметника на Гоце Делчев, след което започна обеден концерт. Участие в него взеха възпитаници на Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", ПМГ "Акад. С. П. Корольов", състави от Общински младежки дом, Център по изкуствата, Обединен детски комплекс. Благоевградчани се обединиха и се хванаха на хоро, а финалът бе запазен за песента "Моя страна, моя България" в изпълнение на Александрина Механджийска.

От 17.00 часа на площад "Македония" в областния център на Пиринско Камерна опера - Благоевград, Биг Бенд - Благоевград и ансамбъл "Пирин" ще завършат днешния празничен ден с концерт- спектакъл.


Още по темата: общо новини по темата: 9
04.03.2015 »
03.03.2015 »
03.03.2015 »
03.03.2015 »
27.02.2015 »
27.02.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: