Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Примирието в Източна Украйна влезе в сила, но вече го нарушиха
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:28 / 15.02.2015Коментари (0)965
©
Постъпват противоречиви сведения колко пъти е било нарушението примирието в Източна Украйна, което влезе официално в сила в полунощ на 15 февруари. Началникът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи за поне 9 нарушения в първите два минути на примирието. На брифинг в президентството той уточни, че нарушението е минометен обстрел в Луганска област.

Наливайченко отбеляза, че цялата информация веднага се докладва на президента, Генщаба и на мониторинговата мисия на ОССЕ.

Малко след старта на примирието украинският президент Петро Порошеко обвини проруските сепаратисти, че "застрашават" мирния процес.

"Искам да ви кажа какво ще направим, ако мирният процес бъде нарушен. Когато ни ударят шамар по едната буза, няма да им подлагаме и другата. И нека Бог ми прости. Ще направя всичко по силите си да не се изпуска този последен шанс за дълготраен мир и политическо решение в Донбас. Украйна се нуждае от мир повече от всякога", заяви Порошенко.

Представителят на Генщаба на Украйна Владислав Селезньов заяви, че като цяло прекратяването на огъня се спазва и артилерийска стрелба не се води. Той обаче уточни, че през първите 4 часа от примирието неконтролируеми въоръжени формирования са извършвали обстрели локално, а не системно - три пъти е било обстреляно селището Чернухино и още три пъти селището Золотое.

"За времето от 3 до 4 чака пред нощта не са били фиксирани обстрели на нашите позиции", написа той в страницата във "Фейсбук". Преди това той бе съобщил, че към 02.30 часа е имало 9 случая на обстрели от страна на опълченците срещу позиции на силоваците в Донецка и Луганска области.

Два батальона на "Десния сектор" не спазват примирието в Донбас, обяви по-рано лидерът им Дмитрий Ярош. Наскоро той направи изявление, че движението му не признава Минските договорености и продължава военните действия.

На свой ред ДНР съобщи, че украинските сили са водили артилерийски обстрел в градовете Енакиево, Горловка, срещу Донецкото летище и в района на областния град Дебалцево, който е важен железопътен възел. Има жертви сред населението.

Едуард Басурин от военното министерство в Донецк заяви, че опълчението е трябвало да отвърне избирателно на огъня.

Прекратяването на огъня е част от Минските споразумения, подписани на 12 февруари с посредничеството на Германия и Франция, които са част от "нормандския формат", включващ още Русия и Украйна.


Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: