Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Путин спира "Южен поток" заради България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:34 / 01.12.2014Коментари (26)734
©
При настоящите условия Русия не може да започне строежа на проекта "Южен поток". Това заяви руският президент Владимир Путин.

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", уточни той, цитиран от БГНЕС.

Русия не може да започне строителството на морската отсечка от газопровода, да достигне българския бряг и да спре. "Това е нелепо, мисля, че всички го разбират", отбеляза Путин, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект.

Той също така благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на "Южен поток".

Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин. "Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", каза още той.

Според него самият факт, че Русия ще бъде принудена да изнася своите ресурси за други пазари и в резултат на това Европа няма да получи тези обеми от Русия, не отговаря на икономическите интереси на Европа и нанася щети на сътрудничеството.

Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи по проекта "Южен поток".

"Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека те поискат от ЕК пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно", заяви Путин.

Руският президент даде да се разбере, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на газопровода. Той добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

"С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин.

От срещата между него и турският президент Реджеб Ердоган стана ясно, че Москва и Анкара са се договорили за строителството на морски газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м газ.


Още по темата: общо новини по темата: 154
14.01.2021 »
01.01.2021 »
16.11.2020 »
09.11.2020 »
26.07.2019 »
04.10.2018 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Когато един хибрид от компания-монополист и държавник обиждат чужда държава за липса на суверенитет, след като е доказано неправомерното им вмешателство чрез поправки в законодателството на въпросната страна, това може да се нарече единствено БЕЗОЧИЕ! Все още обаче не съм чул какво се случи сега с най-популярната опорна точка за това как "Русия ще ни пази от Турция". Врагове са като БСП и ДПС ли или още по-големи? Моля, някой по-опитен с опорните точки да ни обясни как така "еврогейският" съюз не допуска Турция в Европа, въпреки огромното й желание, а пък Русия, "която ни закриля от Турция", се съюзява с нея.
+5
 
 
Най-голямата лъжа на еврогейците е, че с този тръбопровод бихме станали още по-зависими от Русия. Глупости! Това просто е една тръба, която щеше да мине през нашата територия. Ако искаме - купуваме газ от нея, ако не искаме - не купуваме и си взимаме само транзитните такси. Всичко е въпрос на търсене и предлагане. Все едно да разрешиш на комшията да си прекара тръби за вода през двора ти и да си длъжен и ти да си направиш отклонение. Или да си прекара кабел за интернет и ти да си длъжен да се включиш също. Няма такова нещо. В момента губим много пари, работни места, допълнителна възможност за доставка на газ, престиж (защото вече подписахме, че ще го правим, а после се отказахме) и т. н. И никой, никой няма да ни компенсира... Вижте, ЕС е обречен. Добре замислен като идея и с добре поставени основи, той се промени и скапа, вече не струва. Колкото по-рано се махнем, толкова по-добре.
на 02.12.2014 г.
+5
 
 
Е сега постигнахме заветната енергийна независимост от Русия. Вместо да купуваме руска газ директно от продавача , ще купуваме ... пак руска газ , но от братска Турция. Честито. Машалла български управници.
+4
 
 
Тъй, за Турция и Гърция има полза, а за нас руската тръба е вредна!? Някой да обясни този парадокс чисто икономически, а не идеологически като некои влюбени в черния маркуч от Белия дом?
+5
 
 
...от 1 януари 2015 -6 процента по евтин газ за Турция ,и като стратегически партньор,отстъпката ще се увеличава ..дано ,оня американския сенатор да ни компенсира с нещо..
+3
 
 
Филипсчо , тая вечер може да опънеш Айшето от радост...!
+7
 
 
минус 500 работни места за Варна и региона
Aнонимен
на 01.12.2014 г.
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Aнонимен
на 01.12.2014 г.
+8
 
 
Цени на 1000 куб.газ : България- 501 долара ,Турция -486 /вероятно ще се изравни цената с тази на Германия -379 ,Белорус- -186 ,Армения - 189 ,Приднестровието -240 ,Прибалтика -305,3.Изводът всеки може да си направи сам.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: