Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Студенти спят на легла на 44 години
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:19 / 28.11.2014Коментари (0)306
©
Архивна снимка
Голяма част от студентските общежития в страната са в окаян вид. Бъдещите висшисти спят на легла от времето на соца, по стените пълзи мухъл, а хлебарки и дървеници са обичайни "съквартиранти". Това показва проверката в студентските общежития, която извършва в момента Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

"Най-опасен е мухълът, защото той вреди директно на здравето на младите хора", коментира за "Монитор" зам.-председателят на организацията Яна Вангелова.

Леглата в студентските общежития в Шумен пък са по-стари от демокрацията - на 44 години. Те не са сменяни от далечната 1970 година, каналите в тоалетните са вмирисани и от тях излизат хлебарки. Затова се оплакват студентите в алумни групата във Фейсбук на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

От скърцащи легла се оплакват и студентите от софийските общежития. "Пружината, ако не е увита с нещо да я придържа, падаш на земята. Много от студентите си свалят вътрешните врати, за да ги сложат под матраците". Това разказа пред "Монитор" четвъртокурсник от Софийския университет, който живее в общежитие в Студентски град. Относно хлебарките студентът разказа, че в блоковете периодично се пръска срещу паразитите, но все в някоя стая остава по някоя и друга гадинка и скоро отново плъзват.

По съвсем различен начин изглеждат стаите в ремонтираните блокове. Обзавеждането там е ново, а освен това студентите разполагат и с телевизор и хладилник. Софийският университет разполага с общо 10 блока, 4 от които са обновени. Още два блока на Алма матер ще бъдат ремонтирани догодина, съобщи за "Монитор" шефът на поделение "Студентски столове и общежития" към СУ Красимир Марков. Той добави, че проблемът с неремонтираните блокове е изцяло финансов.

"Стопанисването на стаите е отговорност и на самите студенти", коментира още Марков. Той допълни, че младите понякога са нехайни, чупят врати и не спазват добра хигиена в стаите си. Колкото до мухъла, шефът на студентските общежития уточни, че ако банята се подсушава, проветрява и се пуска вентилатор, този проблем няма да го има.

Дали студентите ще са в луксозна стая или в по-занемарен апартамент в общежитията, се решава на абсолютно случаен принцип. "Успехът не дава предимство на студентите, защото подобен критерий може да се счете за дискриминация", допълни още Марков. Класацията била на случаен принцип и зависела от свободните места.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: