Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството на Орешарски одобрило без търг нов акционер в "Южен поток" в 12 без 5
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:14 / 07.08.2014Коментари (2)626
©
Правителството на Пламен Орешарски, което вече официално е разпуснато, е дало съгласието си дъщерната компания на "Газпром" - "Центргаз", да бъде вписана като акционер в консорциума за строителство на газопровода "Южен поток" в България. Това съобщава economic.bg, позовавайки се на информация на "Ведомости".

Вчера руският олигарх и приближен до президента Владимир Путин - Генадий Тимченко, призна, че компанията му "Стройтрансгаз" напуска проекта, за да не го компрометира. Както е известно, той е в черния списък на САЩ за санкции към Москва.

Авторитетният руски всекидневник "Ведомости" цитира източник в "Газпром", според който "по инициатива на "Стройтрансгаз" е произведена замяна на "Центргаз".

Според изданието замяната е "одобрена от българските и руските участници в проекта" - тоест Българският енергиен холдинг като част от проектната компания "Южен поток България" е решил без провеждане на нов търг да приеме такива условия.Това явно се е случило в последните дни от управлението на кабинета "Орешарски".

Според представител на "Газпром" пък "всички необходими споразумения са подписани в съответствие с българското законодателство".

Според източника в "Газпром" замяната нямало да повлияе на сроковете за реализация на проекта. "Тимченко бе неофициалната пречка за реализация на българския участък на газопровода", казва източникът от "Газпром". Той счита че без олигарха "проектът може би ще бъде раздвижен".

Представител на ЕК обаче е заявил, че нарушенията на правилата на ЕС по обществени поръчки остават налице дори при смяна на акционер в главния подизпълнител.

Бившият посланик на България в Русия и енергиен експерт Илиян Василев коментира пред агенция "Икономика", че това е скандал по няколко направления. "Първо самия търг - е обект на критика от страна на ЕК, защото е опорочен като процедура. Второ, промяната на едно юридическо лице с друго е крещящо нарушение на бизнес практиките и закона. Това действие може да се оспори и в съда, тъй като Центргаз не е участвала в търга", категоричен е той.

"Трето, освен всичко друго "Центргаз" е свързано лице с "Газпром" - филиал - той има конфликт на интерес, което увеличава проектния риск, особено за нас, тъй като на практика това си става вътрешно газпромовски проект без никакъв контрол или участие от наша страна", смята дипломатът.

Според него също така "съгласието на БЕХ, ако такова е дадено, означава, че България или нейна държавна компания е дала съгласието са за заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ, което дава възможност за санкциониране на самата страна и на лицата, които са го направили. Шефовете на БЕХ и министъра на енергетиката на първо място", възмути се той.
По-рано днес стана ясно, че проектът "Южен поток" е получил и разрешение за строеж на българска територия. Документът е подписан от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли, която позволява и предварителното му изпълнение. Преди дни пък земеделското министерство продаде земи на безценица, отново за целите на "Южен поток".


Още по темата: общо новини по темата: 154
14.01.2021 »
01.01.2021 »
16.11.2020 »
09.11.2020 »
26.07.2019 »
04.10.2018 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.08.2014 г.
0
 
 
Енергодружествата са ни от държавите на най-тъпите народи-чехите и австрийците ,до колапс докараха енергетиката ни те !
-1
 
 
кафяво и смърдящо като всичко руско :) пълно доказателство че последната година са ни управлявали мръсни кагебейски интереси и купени от расия мръсни политици (честито а на не гласувалите благодарим)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: