Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отлагат оставката на правителството със седмица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:59 / 18.07.2014Коментари (9)3260
© Blagoevgrad24.bg
Преговорите между партиите зациклиха. БСП не иска актуализация на републиканския бюджет, а ГЕРБ обявиха бойкот на парламента. Това парализира държавата дни преди оставката на кабинета, която може да бъде отложена.

Държавата блокира. Актуализацията на бюджета, която трябва да осигури пари за здравната каса и спасителната операция за Корпоративна търговска банка, влезе в задънена улица, след като вчера нямаше кворум в парламента. И депутатите не работиха. Преговорите между партиите зациклиха, а скандалите се разгоряха.

Отложената с още един ден бюджетна актуализация стана причина лекарите да заплашат със стачка. Патовата ситуация повдигна въпроса ще бъде ли спазен срокът за оставка на кабинета. Тутакси в кулоарите на Народното събрание се завъртяха четири варианта - подава се на 23 юли, на 25 юли, "по-вероятно е на 30 юли" и "каква оставка, точно сега?", пише "Стандарт". 

"Дотук бяхме, край!", скочиха червени депутати рано сутринта, изнервени от предложенията на кабинета за актуализация на държавния бюджет, а не само на парите на касата. 

Социалистите изревнуваха финансовия министър Петър Чобанов, че вместо да им разясни числата от актуализацията на заседание на парламентарната група на БСП, първо се спрял да говори с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

БСП твърдо отказа да ремонтира държавния бюджет. Червени избраници упорито търсеха вратичка за актуализация на бюджета на НЗОК, но без да трябва Народното събрание да "отваря" републиканския. Заради този отказ пък от ГЕРБ спазиха обещанието си и не влязоха в зала, кворум не се събра и заседание нямаше.

ДПС отсякоха, че "така повече не може да се работи". След час тръшкане на врати и партийни совалки шефът на парламента Михаил Миков отсече: 

"Правителството подава оставка на 23 юли". Следващата седмица заседанието е в сряда. Ако има внесена оставка на правителството, тя ще се разгледа", уточни той. И предупреди: 

"Ние от социалистическата партия сме приели това и ще го отстояваме с всички възможни средства. Ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства - има такива!".

Посланието моментално се разчете като вот на недоверие към кабинета "Орешарски", който може да бъде внесен от самата партия мандатоносител.

"Ако сега от БСП обмислят да внесат вот на недоверие, да речем, за цялостна политика на правителството, това ще бъде наистина поредната точка от серията комични случки и действия в последните седмици от това управление и на правителството, и на 42-ото народно събрание", коментира светкавично Десислава Атанасова (ГЕРБ). 

Наложи се БСП да обяснява, че не възнамерява да събаря собствения си кабинет. Малко по-късно Миков се поправи, че не очаква забавяне на оставката на правителството. 

"Стига с този драматизъм", заключи парламентарният шеф.

"Няма разрив в отношенията между правителството и мандатоносителя", обясни соцдепутатът Борислав Гуцанов.

По-рано през деня обаче самият той заяви, че "има вероятност оставката на правителството да се забави заради евентуалната актуализация на бюджета".

Окончателната позиция на БСП стана ясна на общото заседание на бюджетна, икономическа и здравна комисия - БСП подкрепя да се дадат още 225 млн. лв. на НЗОК, но е твърдо против актуализация на републиканския бюджет.

"След разговори и многобройни въпроси с министър Чобанов стана ясно, че нужда от ремонт на бюджета няма", обясни шефът на червените депутати Атанас Мерджанов. 

По време на заседанието на комисиите, което се проведе след проваления кворум, обаче Чобанов каза друго: 

"При всички случаи трябва да се промени и законът за държавния бюджет". А Румен Гечев (БСП) директно обвини финансист номер 1 в "политическа пропаганда преди изборите".

Опозицията веднага започна да обяснява, че мандатоносителят бламира правителството. Категоричният отказ на червените за ремонт на бюджета поставя под въпрос спасяването на всички депозити в КТБ. 

От БСП поясниха, че във Фонда за гарантиране на влогове има достатъчно пари, а към тях могат да бъдат добавени и 1.7 млрд. лв. от резерва. Самата банка пък има 2 млрд. лв. активи, които също могат да бъдат ползвани за осигуряване на ликвидност.

Днес от 9.00 часа парламентът отново има по програма заседание, става ясно от сайта на НС. Около обяд вчера програмата за пленарна зала бе свалена за кратко от страницата на парламента.


Още по темата: общо новини по темата: 325
20.07.2017 »
27.04.2015 »
28.01.2015 »
13.01.2015 »
27.12.2014 »
24.12.2014 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
НА КОЙ МУ ПУКА ? то и без това им изтече мандата 3 години и 5 месеца или 4 години е все тая
Aнонимен
на 18.07.2014 г.
0
 
 
ХАхаха....и така до края на света.....
0
 
 
те зак1сняха с оставката поне с година
0
 
 
Има нещо за крадене и технолохичния период не позволява по-рано да стане.
Aнонимен
на 18.07.2014 г.
Aнонимен
на 18.07.2014 г.
0
 
 
Има ли още за крадене, че се натискат да стоят?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: