Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 500 000 българи ще пътуват по Гергьовден
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:47 / 22.04.2014Коментари (0)220
© Blagoevgrad24.bg
Близо 500 хил. българи ще пътуват по Гергьовден. Това смята председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. От тях близо 340 хил. нашенци ще предпочетат дестинации в страната, а около 140 хил. ще преминат границата и ще почиват в чужбина. Основни дестинации ще са Гърция и Турция, като повече посещения ще има в Гърция. А сред другите предпочитани направления ще са Испания, Италия и Германия.

Сега има записвания единствено по испански програми, спонсорирани от правителството. Средната цена за едноседмична почива е 700 лв. Между 1-6 май очакваме повече пътувания, отколкото около през изминалите почивни дни, посочи още той и добави, че близо 280 хил. са българите отишли на почивка в страната, а 110 хил. са отишли в чужбина. Независимо от лошото време всички резервации са реализирани.

Туризмът се оказа по-силен от времето, посочи Драганов. По думите му сравнение не може да се прави с миналата година, защото тогава Великден и Гергьовден съвпадаха.

Българите ще предпочетат основно СПА хотели и културните дестинации, както и къщите за гости, малките семейни хотели, заяви Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). И допълни, че се очаква да има и по-сериозен интерес към морето. Браншът предвижда за почивните дни около 6 май да има и чужденци на посещение у нас. Предвиждат се и много посещения на чужденци основно румънци, гърци и туристи от другите съседни страни. Техният брой се предвижда да достигне 120 хил. Прогнозите са от Германия и Франция да дойдат туристи на културен туризъм, като те организират своите почивки на база GPS информация през смартфоните си.

"Това е най-новият вид туризъм и обикновено се практикува от млади хора", съобщи Драганов. Според него те са най-близо до технологиите и изпитват удоволствие да преживеят това, с което са играли, като деца. Продуктът по отношение на България беше създаден в последните 6 месеца и се развива изключително бързо. Той е възможен благодарение на Гугълмапс, след като направиха наземно сканиране. Но към това трябва да се добави и работата на много фирми, който се занимават с т.нар. векторен туризъм. Те проследяват даден маршрут, правейки пълно описание на обектите по него. В него влизат както културните обекти, така и заведения за хранене, медицински услуги, дори и фризьорски салони. Когато тръгнете по дадена улица, използвайки дадена векторна програма, ще знаете работното им време, даже имената на продавачите. Целта е да се отговори на интересите на всеки, без да се обвързва с дадена група.

"Това е нишата, в която ще се развива туризмът", категоричен е Драганов. И уточнява, че той ще става комуникативен и ще бъде за срещи между хората, който могат да общуват независимо от майчиния си език и дестинацията, от която идват.

Според специалиста очаква се България да става все по-интересна дестинация за този вид туризъм и той да отбелязва ръст. Причината е, че тя е слабо позната. "В случая слабата реклама е предимство, защото колкото по-малко информация има, толкова е по-интересно за любопитния турист", обясни експертът.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: