Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зимното почистване на републиканската пътна мрежа е струвало 44,5 млн. лв.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:19 / 17.04.2014Коментари (0)1009
© Blagoevgrad24.bg
Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември до края на март струва 44,5 млн. лв. Спестените средства са 15,5 млн. лв., при предвидени 60 млн. лв. Това стана ясно по време на пресконференцията на министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева за представяне на резултатите от поддържането на републиканските пътища през изминалия зимен сезон. На част от пътноподдържащите фирми са наложени санкции на обща стойност 100 776 лв. с ДДС.

Министърът благодари на "Пътна полиция", с чиито екипи през зимните месеци АПИ работи в много добра координация и сътрудничество. 

За подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на АПИ ще се инвестират 31,5 млн. лв. - 15,5 млн. от спестяванията от зимно поддържане и 16 млн. лв. от бюджета на АПИ за текущ ремонт и поддържане, информира Терзиева.

Спестените от зимно поддържане средства ще бъдат насочени за стартиране на превантивен ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища - участъци, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние. 

"Започваме поетапното ремонтираме на тези компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища", каза Терзиева. 

На места ремонтните дейности вече са стартирани. Преди дни започна ремонтът на общо 17 км третокласна пътна мрежа в община Стрелча. Това са участъци от пътя Копривщица - Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София - Бургас, както от пътя Стрелча - Пазарджик. 

На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. Усилено се работи и на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в гр. Кнежа. През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг - Бургас. 

Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон - да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръговите кръстовища, заяви още министърът.

16 млн. лв. от бюджета на АПИ, от програмата за текущ ремонт и поддържане, ще бъдат използвани за изкърпване на пътната насталка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май - 10 млн. лв. 

Според Терзиева приоритетно ще се изкърпват най-натоварените направления - автомагистралите, първокласните и второкласните пътни участъци. Целта е до средата на месец юни, преди старта на активния туристически сезон, да приключи изкърпването по най-натоварените направления и пътищата водещи към черноморските и планинските курорти, подчерта министърът.

Десислава Терзиева обобщи, че през новия строителен сезон продължава и ще стартира рехабилитацията и превантивния ремонта на близо 1 500 км републикански пътища. 

Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се рехабилитират около 150 км.

По програма "Транзитни пътища V" тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. В края на лятото ще започне рехабилитацията на около 50 км от старите участъци на АМ "Тракия" на изхода на София и в близост до Пловдив и Пазарджик. Ще се стартират и рехабилитациите на още 220 км. 

Вече започна изпълнението и на част от проектите по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". С осигурените над 50 млн. лв. тази година ще завърши ремонта на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци, които не са ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние. 

В края на пресконференцията министър Терзиева призова шофьорите да проявяват търпение и разбиране към извършваните ремонти, да шофират безопасно, като спазват ограниченията и указанията на контролните органи. Целта на ремонтите е да имаме по-качествени и безопасни пътища, завърши регионалният министър.

Още по темата: общо новини по темата: 82
11.03.2014 »
10.03.2014 »
09.03.2014 »
12.02.2014 »
09.02.2014 »
09.02.2014 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: