Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Папка с лични данни на десетки хора "изскочи" на "Позитано"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:22 / 17.04.2014Коментари (5)399
©
Папка с лични данни на десетки хора от Своге, които живеят на различни места, беше намерена на столичната ул. "Позитано". На bTV я връчи Стефан Чолаков, който е обявен за най-младият банков обирджия в света. На 31 май 1997 г. успява да източи 181 млн. неденоминирани лева от българска банка, без да има пряко участие в цялата схема. 

Мъжът живее в центъра на София и докато разхождал кучето си се натъкнал на наръча с ЕГН-та близко до боклукчийска кофа. Списъкът изглежда така, сякаш идва от ГРАО.

Преди 3 г. имаше подобен случай, пак на същото място. Тогава мъж намери материали на Софийския градски съд, пълни с имена, адреси и ЕГН-та на граждани. След репортажа на bTV нямаше последствия.

"Ако кучето намери няколко хиляди подписа, може да стане кандидат за евродепутат", коментира Стефан Чолаков. 

"Ако не бях председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), щях да се смея", заяви в студиото на bTV Венцислав Караджов, който седна на шефския стол преди броени дни. Той увери, че администраторите на лични данни ще бъдат подложени на допълнителен контрол.

Според математика проф. Михаил Константинов подписките като тази, заради която избухна скандал с кражба на лични данни, са излишни. 

"Основен източник на лични данни е собствената ни глупост, а знайно е, че във вселената са най-разпространени водородът и глупостта", каза Константинов. 

По думите му българинът 10-20 пъти годишно си пише ЕГН-то на различни места.

Проф. Константинов смята, че българската система с ЕГН е тотално компрометирана и предлага да бъде унищожена, защото не върши никаква работа, а само дава възможности за злоупотреби. Математикът посочи като пример случай, в който възрастен човек се разделил с апартамента, а после и с живота си, след като личните му данни били откраднати.

Константинов не скри, че при отпадане на ЕГН-тата ще има объркване, но по думите му и сега цари хаос. 

"Трябва да се въведе нов идентификатор. Няма активен българин, на когото да не са му взели ЕГН-то", заяви Константинов.

Според председателя на КЗДЛ Венцислав Караджов това няма да свърши работа. 

"Рано или късно идентификаторите пак ще станат публични", заподозря той. По думите му ЦИК трябва по-рано да извършва процедура на съгласуване какво да е нивото на защита на личните данни. Такова съгласуване е в ход и вероятно ще се стигне до общо мнение или предписание към това как следва софтуерът да бъде защитен така, че личните данни да бъдат защитени, обясни Караджов.

Проф. Константинов предложи компромисно решение. По думите му трите имена и първите 6 цифри от ЕГН-то еднозначно определят човека. Той даде идея да се провери в масивите на ГРАО колко души у нас имат еднакви три имена и първи 6 цифри от ЕГН-то. Ако те са пренебрежимо малко, да се въведе практика последните 4 цифри да се съобщават само в извънредни и наистина наложителни случаи.


Още по темата: общо новини по темата: 201
15.07.2014 »
24.06.2014 »
05.06.2014 »
04.06.2014 »
04.06.2014 »
02.06.2014 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.04.2014 г.
0
 
 
Реших да съдя България в Страсбург, защото от 2004 нямам вече ЕГН като чужд гражданин, но в България ЛНЧ (Личен Номер на Чужденец) не функционира в поне 75% от случаите на нужда при компютърните програми, включите,но в НАПа, Пенсионен отдел ! Този кабинет ще си плати наглостта да се натиска по столовете на властта !!!
+3
 
 
От БСП така събират подписи за референдум.....ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!
+2
 
 
Системата с ЕГН-тата си е добра. Лошото е, че бюрокрацията е отчайваща. Давам като пример една Естония - решили са си проблема отдавна с един прост чип в личната карта и въвеждането на всички услуги онлайн. Няма висене по опашки, няма писане на лични данни на хвърчащи листчета, няма намусени лелки - просто чип и 5 минути работа с компютър. И това не е толкова трудно да се направи, но нали се сещате какво ще стане с така раздутата ни държавна администрация - трябва да се съкрати огромна част от нея. А кое правителство би си сложило главата в торбата и би изпуснало толкова голям и силен електорат като чиновниците в администрацията ? Надявам се да чуя и други мнения по този въпрос. Поздрави и лек ден на всички читатели.
-1
 
 
Е остава и ЕГНтата да махнат- това че не могат да си вършат работата и саа плиткоумни/корумпирани не значи, че трябва да се унищожава с-ма, която е добра. Кой изобщо може да се позволи таива изказвания и глупости и да няма последствия...определено много трае народът.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: