Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Путин ироничен към САЩ, прави аналогия с лабораторни упражнения с мишки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:40 / 05.03.2014Коментари (1)778
©
Кризата в Украйна засега остава в полето на изострените отношения между Русия и Западния свят, като същевременно руските военни части продължават да контролират ключови обекти на територията на автономната украинска република Крим. Американският президент Барак Обама обвини Русия в опит да повлияе със сила на Украйна и изрази надежда, че САЩ ще могат да променят ситуацията в положителна насока в рамките на една седмица.

Западът подготвя серия от мерки, които би трябвало да накарат Русия да преосмисли позицията си по украинската криза, включително и като извади Москва от групата на най-развитите индустриални държави.

Засега неофициално Западът предупреждава Русия, че евентуалната анексия на Кримския полуостров може да има твърде висока цена, водеща до изолация на страната в международните отношения и до тежки последствия за икономиката.

От своя страна руският президент Владимир Путин не показва сериозни притеснения. Той коментира полуиронично реакциите на САЩ, правейки аналогия с лабораторни упражнения с мишки.

"Понякога имам впечатлението, че там зад една голяма мътилка седят някъде в Америка сътрудници на някаква лаборатория и правят някакви експерименти както с мишки, като същевременно не разбират последствията от това, което правят", заяви Путин.

По-рано говорител на Кремъл заяви, че ако на Русия бъдат наложени икономически санкции, страната ще бъде принудена да се откаже от долара като резервна валута и да се ориентира към друга система на плащане в международните си договори.

Той каза също така, че ако бъдат наложени санкции, Русия няма да може да плаща заемите, взети от американски банки и че ще посъветва държателите на американски държавни облигации да ги продадат.

От своя страна полският премиер Доналд Туск, чиято страна свика извънредно заседание на Съвета на НАТО, заяви, че опасността от въоръжен конфликт между Русия и Украйна е реална.

"За първи път въоръженият конфликт е напълно възможен. Точно днес не можем да си позволим да правим да издигаме безсмислени лозунги и да правим гръмки изказвания. Не можем да си позволим никакви грешки. Днес, наистина, ракетите, танковете, войсковите единици и флотилии престанаха да бъдат пионки в теоретични симулации", каза Туск и допълни, че без суверенна Украйна националната сигурност на Полша е застрашена.

След 7-часово заседание на Пакта в Брюксел генералният секретар Андрес Фог-Расмусен заяви, че според съюзниците Русия нарушава суверенитета на Украйна, но НАТО държи на мирно решаване на спорните въпроси.

"Поддържаме всички усилия за мирно решение на кризата в Украйна по силата на международното право, ще продължим консултациите с Украйна, както и с Русия", заяви Расмусен.

В Киев местен съд обяви новото кримско правителство начело начело със Сергей Аксьонов за незаконно, както и насроченият за 30 март референдум за независимост на автономната република.

Ситуацията на Кримския полуостров остава напрегната, като повечето военни обекти се контролират от руски паравоенни части.

Няколко кораба на украинския боен флот са блокирани от кораби на руския Черноморски флот.


Още по темата: общо новини по темата: 3419
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изглежда западняците и хамериканците са позабравили историята - Наполеон и Хитлер си строшиха зъбите. Сега да заповядат и останалите.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: