Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въоръжените сили на Украйна са приведени в състояние на пълна бойна готовност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:31 / 02.03.2014Коментари (0)769
©
Руските танкове нахлуха в Украйна
Украйна приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност и предупреди Русия, че всяка военна намеса в страната ще доведе до война. Засилена е охраната и на стратегическите обекти в страната, включително на ядрените централи. Киев поиска спешно намесата на САЩ, ЕС и НАТО срещу потенциалната военна агресия на Русия. Президентът на САЩ Барак Обама е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и го е обвинил, че нарушава териториалната цялост на Украйна, изпращайки руски военни части на Кримския полуостров.

Украйна отговори на одобрението на руския парламент да изпрати войски на нейна територия с привеждане на въоръжените си сили в пълна бойна готовност и подсилване на охраната на стратегически обекти, включително на атомните елекроцентрали. Решението на Путин да изпрати руски войски в Крим, одобрено от Държавната дума, създаде най-голямото противопоставяне между Русия и Запада от края на Студената война, отбелязва Ройтерс. Според украинските лидери няма никакви основания за вземането на такова решение.

"Скъпи съотечественици, Съветът на Руската федерация подкрепи искането на президента Путин и одобри навлизането на руски военни сили на територията на Украйна. Няма никакви основания за такъв акт на агресия. Всички изявления на руски лидери, че животът на рускоговорящи граждани на Украйна или руски граждани е в опасност, не отговарят на истината. Украинската държава защитава всички свои граждани независимо в кой регион живеят, какъв език говорят или какво църква посещават. Вземайки под внимание потенциалната агресия, разпоредих въоръжените сили на Украйна да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност.", заяви Александър Турчинов - и.д. президент на Украйна.

"Проведох разговор с премиера на Русия Дмитрий Медведев, който ме увери, че не е вземано решение за изпращане на руски войски на територията на Украйна, взето е решение за възможността това да бъде направено. Искам да заявя, че няма никакви основания, подчертавам - никакви основания, дори за обсъждането на такова решение.", категоричен е Арсений Яценюк - премиер на Украйна.

САЩ смятат, че Русия нарушава суверенитета на Украйна и я призоваха да върне войските си обратно в базите им в Крим. А също и за изпращане на международни наблюдатели в Украйна - нещо, което поискаха и украинските държавни лидери. Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост. Министърът на външните работи Андрий Дешчица е провел разговори с представители на САЩ и ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на страната му срещу руската агресия. Към алианса е било отправено искане за обмисляне на всички възможности за защита на суверенитета на Украйна, украинския народ и ядрените обекти на украинска територия.

САЩ преустановяват участието си в подготвителните срещи за форума на Г-8 в Сочи и заплашиха с "по-голяма политическа и икономическа изолация" на Русия, заяви Белият дом след 90-минутен телефонен разговор между президентите Обама и Путин. Американският държавен глава е казал на руския си колега, че ако Русия има опасения относно правата на етническите руснаци в Украйна, трябва да се обърне към тях по мирен начин. Путин, от своя страна, е отговорил, че Русия си запазва правото да защити своите интереси и тези на рускоговорящите жители на Украйна. Пред посолството на САЩ в Киев се проведе протест на украинци, които поискаха намесата на международната общност и особено на Вашингтон.

"Всички разбираме, че Украйна като малка държава, която не притежава ядрено оръжие, не може да противостои на репресивната военна машина на Русия. Държави като Великобритания и Съединените щати трябва да ни защитят в случай на военна агресия от страна на Русия.", смята Павло Сидоренко - протестиращ.

Русия реагира остро и на призива на националиста от организацията "Десен сектор" Дмитрий Ярош към чеченския сепаратист Доку Умаров да подкрепи антируските сили в Украйна. Пълномощният представител на МнВР на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов написа в Twitter: "Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът? Ще има ли реакция оттам?"


Още по темата: общо новини по темата: 3419
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: