Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
М. Неделчева: Време е да се сложи край на дилемата дали жената трябва да бъде добра майка или добър професионалист
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:32 / 17.03.2012Коментари (0)729
©
 В София се състоя национална кръгла маса "Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда", организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство със списание "Мениджър" и Българската търговско-промишлена палата.

Във форума взеха участие и Националният омбудсман Константин Пенчев, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, Иван Нейков - председател на Балкански институт по труда и социалната политика, представители на неправителствения сектор, популярни жени в областта на предприемачеството и т.н.

Дискусията се състоя от два дискусионни панела. Като акцент в първия се откроиха въпросите, свързани с eвропейските и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството, а вторият бе фокусиран върху темата за политиките за гарантиране развитието на жените на пазара на труда.

Водещи презентации направиха евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която бе главен лектор на втория панел на тема "Ролята на ЕП за включването на жените на пазара на труда" и евродепутатът Антония Първанова (АЛДЕ).

Мария Неделчева акцентира на борбата със стереотипите като основа на борбата с неравенството между половете. Според нея от най-ранна детска възраст децата трябва да бъдат запознавани с основните принципи на Европейския съюз, а именно принципът за равнопоставеност между половете, известен още от 1957 година. "Време е да се сложи край на дилемата дали жената трябва да бъде добра майка или добър професионалист, тъй като тя може да бъде и двете, ако й се предоставят подходящите условия за това", категорична бе М. Неделчева.

На следващ ред тя привлече вниманието към предложението за въвеждане на квоти за увеличаване броя на жените в управителните съвети на компаниите и в политическите органи. "Това е въпрос, който среща сериозна съпротива както в Европейски парламент, така и в моята парламентарна група ЕНП. На бизнеса не трябва да се налагат задължения, преди те да са въведени ефективно в институциите".

В презентацията М. Неделчева изнесе данни, според които близо 60% от завършилите университет в ЕС са жени, но те съставляват по-малко от 33% от учените и инженерите в Европа. Влиянието на родителството върху участието на пазара на труда все още се различава много за жените и мъжете - едва 65.6% от жените с деца под 12-годишна възраст работят, за разлика от 90.3% от мъжете.

В същия момент жените работят на непълен работен ден повече, отколкото мъжете (75% от работещите на непълен работен ден са жени). Друг представен любопитен факт е, че жените представляват почти 80% от общата работна сила в секторите на здравеопазването, образованието и социалните дейности.

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: