Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европейският парламент поиска от страните-членки да изпълнят ангажимента си към България и Румъния
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:29 / 13.10.2011Коментари (6)1262
©
Днес, 13 октомври, по време на пленарната си сесия в Брюксел Европейският парламент отново потвърди готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Евродепутатите гласуваха резолюция, приканваща правителствата на държавите-членки да вземат решение относно присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Резолюцията бе инициирана от представители на пет политически групи в Европейския парламент, сред които тези на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ. До нея се стигна след като Съветът
на Европейския съюз не успя да постигне съгласие по приемането на двете страни.

Въпреки че още през юни тази година Светът сам определи, че ще вземе решение по този въпрос през септември, две страни-членки - Холандия и Финландия - направиха това невъзможно, като по време на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 22 септември блокираха членството на България и Румъния.

В провелия се на 12 октомври дебат огромна част от изказалите се евродепутати изразиха солидарната си подкрепа с България и Румъния и настояха, че тяхното присъединяване трябва да приключи при условията, при които е започнало.

Според ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е сред вносителите на проекторезолюцията, "не съществува нито един аргумент в
подкрепа на тезата, че присъединяването на двете страни излага на риск Шенгенското пространство". Той аргументира с факти приноса на България към сигурността на
европейските граждани, като посочи данни за участието на страната в Шенгенската информационна система (ШИС). За близо година откакто е част от ШИС, България е предоставила на страните от Шенгенското пространство информация, помогнала за задържането на над 300 лица, в откриването на над хиляда моторни превозни средства, лични документи, оръжие и други лични вещи, издала е над 8000 отказа за визи.

Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП и член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която също е сред вносителите на резолюцията, заяви в пленарна зала: 

"Посланието, което идва от Съвета за блокиране на членството на двете държави е нелогично и това може да има много негативни последствия, защото означава, че правилата не се прилагат еднакво за всички. Важно е действията в тази област да се основават на здрава логика, ясни правила и ясни послания, а не на популизъм". Тя уточни, че корупцията е проблем в цяла Европа и обвързването му с Шенген ще доведе до загуба на доверие към Съвета и Европейската комисия. Тази резолюция цели и възстановяването на доверието на българските и румънските граждани в институциите на ЕС след решението на Съвета.

"С резолюцията задаваме към Съвета и въпроса какво значение отдава на цялата работа, свършена от Европейския парламент в доклада за прилагането на Шенген в България и Румъния. В момента посланието на Съвета към гражданите гласи: Европейските граждани не са в нашия дневен ред" коментира в заключение Мария Неделчева


Още по темата: общо новини по темата: 461
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз пак не разбирам за какво се натискаме да влизаме там като и те са в криза пък и не ни искат???
+1
 
 
Това не е ли поредната поза за подаване на топката между двата вида власти, така че да не изглежда отказа толкова категоричен и груб?
+1
 
 
И да влезем каква е ползата от файдата когато няма келепир от цялото усилие.
+1
 
 
По-бързо да влизаме, че да се разпада тоя съюз!
0
 
 
не обичам когато някой се прави на много важен България отдавна трябваше да бъде в SCHENGEN
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: