Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Музеят ще проведе открит урок за Арсений Костенцев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:13 / 02.02.2011Коментари (0)1519
©
На 3 февруари 2011 г. /четвъртък/ от 13,00 ч. в залите на Регионален исторически музей-Благоевград ще се проведе музеен урок посветен на 169 години от рождението и 90 години от смъртта на Арсени Костенцев. Урокът ще се проведе с ученици от III "в", III "б" и IV"а" клас на VIII-мо СОУ, избрало за свой патрон видния възрожденец Арсени Костенцев. Мероприятието се организира по инициатива на главен учител Рая Барбулска и педагогическият съветник към училището Жулиета Домбанова.

Уредникът от Регионален исторически музей - Благоевград Елена Чалгънова ще запознае учениците с живота и разностранната дейност на Арсени Костенцев, също и с битието на други видни деятели по възраждането на българщината, намиращи се във взаимовръзка с неговият престои в Горна Джумая. Такива дейци са: Димитър Марков, Константин Босилков и други.

С оглед на възрастовата граница на учащите, акцентът ще бъде насочен върху практико-занимателната част в унисон с понятна за тях теоретична част.

Арсени Костенцев е роден в с. Ново село, Щипско, но свързва трайно живота си със съдбините и тежненията на възрожденския град Горна Джумая. Годините в които Костенцев прекарва тук, от 1872 до 1879 г., оставят незаличим отпечатък върху културно-просветното, революционно и обществено-политическо развитие на града и региона през епохата на Възраждането.

Конкретно заслугите на Арсени Костенцев намират израз в няколко направления: в учителска и просветна дейност; в участието му в ръководството на Горноджумайската българска община; в революционните прояви във връзка с подготовката на въстанието от 1876 г., на местна почва. По време на Руско-турската освободителна война  Костенцев организира и оглавява чета, за защита на населението от отстъпващите турски войски и башибозук. В града, който живее свободно от 12 февруари 1878 г. до юли 1879 г., Костенцев отново заема отговорен обществен пост - избран е за член на Съдебния съвет на Горна Джумая.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: