Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Музеят работи по проект за консервация на стенописи от Храм "Свети Харалампий" в гр. Мелник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:40 / 24.11.2010Коментари (0)972
© Blagoevgrad24.bg
През месец октомври 2010 година Регионален исторически музей - Благоевград започна работа по проект - "Консервация на стенописи (след археологическо проучване)  от манастирски комплекс и храм "Свети Харалампий"в гр. Мелник. Проектът е спечелен  на сесията за подпомагане на културни ценности на Национален дарителски фонд "13 века България".

В центъра на проекта стои  един от изгубените манастири в град Мелник, който  вероятно възниква в началото на ХIII век. Тогава манастирът е посветен на "Светите архангели - Хабар", по-късно известен като манастир "Св. Харалампий". В момента храмът и манастирът не съществуват. Направените през 1992-93 година теренни археологически проучвания, разкриват планировката на комплекса, както и фрагменти от два слоя живопис от нейната църква - те са от първата половина на ХIII век и от втората половина на ХVI - началото на ХVII век.

През последните повече от двадесет години не съществува стратегия по опазване на недвижимото културно богатство в региона и не са финансирани художествени паметници.  Чрез този проект екипът от специалисти - от РИМ-Благоевград и партньорите - Национална художествена академия, катедра Изкуствознание и Националния институт по изкуствознание към БАН, се надяват  да провокират бъдещите спомоществуватели за инвестиране в националната ни памет. Малко на брой са оцелелите художествени паметници в Югозападна България от периода на ХIII- ХVII век. Изключителни като качество на майсторското изпълнение са запазените стенописни фрагменти от уникалния храм от средновековния Мелник, съхраняващи се в депата на музея в Благоевград. Националният дарителски фонд "13 века България" и РИМ - Благоевград финансират прехвърлянето на старата, фрагментно запазена живопис върху нова основа. 

Физическото опазване и продължаването на консервационните и реставрационни дейности по тези, запазили се до момента фрагменти е необходимост. Чрез тази живопис РИМ - Благоевград /Лаборатория по консервация и реставрация с ръководител Илия Б. Николов/, Институтът за изкуствознание - БАН , експертно партньорство в лицето на ст.н.с. ІІ ст. д-р Бисерка Д. Пенкова се опитват да популяризират и представят един неизвестен и недооценен художествен паметник от българското средновековие - храм "Св. Харалампий" - гр. Мелник.

Обемът на запазените до сега стенописни фрагменти е около десет квадратни метра. Преди да постъпят в лабораторията на музея, те са били съхранявани във временното консервационно ателие в гр. Мелник. През 1992-93 година са правени археологически проучвания под ръководството на Виолета Нешева и там на терен са отделени и събрани тези фрагменти. След приключване на археологическите проучвания в гр. Мелник, фрагментите от качествената живопис постъпват в лабораторията по консервация на РИМ - Благоевград. Частично запазени, днес те са в тежко аварийно състояние. Част от теренната консервация и няколко фрагмента от стенописите са консервирани от художник/реставраторите Р. Пенева и А. Пенев.

Според проекта на РИМ - Благоевград, новооткритите и все още непроучени фрески от храма, по подобамащ начин ще допълнят поредицата от неизвестни зографи от средновековен Мелник в зала "Средновековие" в постоянната експозиция на Регионален исторически музей - Благоевград.

Проектът "Консервация на стенописи (след археологическо проучване)  от манастирски комплекс и храм "Свети Харалампий"в гр. Мелник се фокусира върху  консервацията на археологически фрагменти от град Мелник, намиращи се в Регионален исторически музей - Благоевград и опазването на културното наследство в Югозападна България. Консервираните фрагменти на монументалната живопис ще бъдат представени на конгрес по византология през 2011 г.

Една от целите на фонд "13 века България" е да организира и подпомага дарителска дейност, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица в подкрепа на образованието, науката, културата, както и възстановяването и опазването на исторически и културни ценности в България. В областта на опазване на художественото, недвижимото културно наследство все още държавните и частни институции са длъжници. Необходимо е да се опазва, съхранява, допълва националното и регионално културно богатство, както и да се обогатява визуалната памет с информация  на открити през годините стенописи при археологически проучвания. Предстои научна обработка и популяризация на малка част от живописното културно наследство от гр. Мелник.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: